Koninklijk Atheneum en kostschool met beheerderswoning

Gebouwen van het Koninklijk Atheneum I

Beschrijving

Het Koninklijk Atheneum en de kostschool met aanpalende beheerderswoning zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de onderwijsgebouwen van het Koninklijk Atheneum en het poortgebouw aan de Léon Spillaertstraat, samen met de kostschool en aanpalende beheerderswoning aan de Rogierlaan.

Waarden

Het poortgebouw, de klasgebouwen en de voormalige kostschool met aanpalende beheerderswoning zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een fraai en goed bewaard voorbeeld van de scholenbouw omtrent de eeuwwisseling. Het is ontworpen door de Oostendse architecten J. Caluwaers en A. Raoux in coördinatie met de toenmalige stadsingenieur A. Verraert. De opening heeft plaats in 1901.
Het grondplan van het Koninklijk Atheneum beantwoordt aan het overheidsprogramma van 1852 dat tijdens de twee volgende decennia voortdurend verduidelijkt en aangevuld wordt. Aandacht voor hygiëne en bouwconcept staan centraal.
De uiterlijke vormgeving is representatief voor het toenmalige officiële onderwijs. De frontvleugel aan het Leopoldpark huldigt het heersende, academische neoclassicisme, die in soberheid en klare lijn het ernstige en verheven ideaal van de school belichaamde. De imposante internaatvleugel aan de Rogierlaan is daarentegen neobarokgetint. Hiermee werd het vrijzinnige en officiële karakter van het onderwijsnet in monumentale zin benadrukt. Deze straatvleugels gaven respectievelijk aan het Leopoldpark en aan de Rogierlaan een blijvende identiteit.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een weerspiegeling van de hoogconjunctuur welke Oostende tijdens de Belle Epoque als koninklijke en mondaine badstad kende. Dit uitte zich in een demografische en territoriale expansie, en noopte tot de oprichting van nieuwe schoolgebouwen.

artistieke waarde

Omwille van het verzorgde interieur van de front- en klassenvleugels dat aansluit bij de vormgeving van de buitenkant. De voormalige kostschool bewaart nog een trappenhuis afgewerkt met polychrome bakstenen in de lijn van de frontvleugel en de omlopende klassengang en -galerij, een bijkomende bevestiging van het eenheidsconcept atheneum-kostschool.

Leon Spilliaertstraat 31, Rogierlaan 12 (Oostende)
Gebouwencomplex met twee goed onderscheiden delen, zijnde het eigenlijk atheneum aan de Léon Spilliaertstraat en de voormalige kostschool met aanpalende beheerderwoning aan de Rogierlaan. Huidig schoolgebouw opgetrokken in 1900-1901 naar ontwerp van Joseph Caluwaers (atheneum) en Achille Raoux (kostschool) onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Markant geheel gekenmerkt door een klassiek gevelfront aan de Léon Spilliaertstraat en een neobarok getinte straatgevel voor het internaat aan de Rogierlaan.