Britse militaire begraafplaats Moorsele

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Moorsele is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Moorsele Military Cemetary is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Oorspronkelijk Duitse militaire begraafplaats, die na de bevrijding van het dorp Moorsele op 14 oktober 1918 door eenheden van het Britse 19de legercorps en enkele casualty clearing stations (= medische posten) werd aangevuld met Britse en Canadese doden. Na de Wapenstilstand werden nog enkele graven toegevoegd, terwijl in 1930 bijna 900 Duitse graven werden overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats van 'Menen-Wald'. Nu liggen er 90 Britse en acht Canadese doden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het Cross of Sacrifice wordt geflankeerd door twee zitbanken uit witte natuursteen, waarin de teksten van de landplaten gegrift zijn. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en christusdoorns.

Moorseele Military Cemetery

Minister De Taeyelaan (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels omgeven door een haag, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' aan beide kanten geflankeerd door een zitbank uit witte natuursteen. De 98 'headstones' zijn verdeeld over zes rijen.