Britse militaire begraafplaats Kezelberg

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Kezelberg is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Kezelberg Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats op een heuvelrug in een zacht glooiend landschap. De begraafplaats, grotendeels ommuurd met een lage, bakstenen muur, kan betreden worden via een meerhoekige open voorhal. Het offerkruis staat bij het zuidelijke perk, waar onder meer de Duitsers en de Chinees begraven liggen.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Kleine begraafplaats aangelegd naar aanleiding van de verwoede gevechten om de bevrijding van de regio eind september en oktober 1918. De begraafplaats is op een strategisch belangrijke heuvel gelegen, door de Britten met 'Hill 41' aangeduid. De Britse eenheden hadden meerdere aanvallen nodig, vooraleer ze de heuvel voorgoed konden innemen op 14 oktober 1918. De 147 doden van het Britse Gemenebest en de veertien Duitsers zijn vooral eind oktober - begin november 1918 omgekomen.

Kezelberg Military Cemetery

Korteweg (Wevelgem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine begraafplaats, grotendeels ommuurd, deels omhaagd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', typische Britse 'headstones' en Duitse graven.