Site van de windmolen Groenhagemolen

Molenerf Rommel

Beschrijving

De site van de Groenhagemolen te Leffinge, meer bepaald de molenromp, mechanische maalderij, kasseiverharding en bakhuis (met cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid bijhorende uitrusting en decoratieve elementen), is beschermd als monument.

Waarden

Het molenerf Rommel met molenromp, mechanische maalderij, kasseiverharding en bakhuis, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting en de decoratieve elementen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed en zeldzaam geworden typevoorbeeld van een molenerf dat in 1871 is ontstaan, met karakteristieke ligging aan de rand van een dorp, en dat onder druk van de economische en technologische ontwikkelingen in 1929 is geëvolueerd door de toevoeging van een mechanische maalderij. De materiële getuigen van deze evolutie bezitten samen en elk afzonderlijk een voorbeeldwaarde en bestaan uit:
1. een windmolenromp (1871) gekenmerkt door in reliëf gemetselde deur- en vensteromlijstingen en een moleninterieur met de gedeeltelijk resterende onderdelen van een maalwerk;
2. een woonhuis met bakhuis (in oorsprong van dezelfde periode, gesloten bakhuis met typologische voorbeeldwaarde);
3. een volledig bewaarde maalderij uit 1929 met typologische voorbeeldwaarde eigen aan het interbellum (zowel bouwkundig als wat de uitrusting aangaat);
4. een typische kasseiverharding op het erf. De mulderswoning is verbouwd en bezit nog een getuigenwaarde maar dan wel als onderdeel van een dorpsgezicht dat is samengesteld uit een aantal elementen met monumentwaarde.

Site van de Groenhagemolen

Groenhagestraat 21 (Middelkerke)
De site van de Groenhagemolen of Molen Rommel omvat de molenromp, de vroegere molenaarshoeve met woning en bakhuis, en een mechanische maalderij. Het geheel met een hoge ensemblewerking is gelegen op een deels gekasseid erfperceel. De stenen grondzeiler werd in 1871 gebouwd ter vervanging van een houten staakmolen. Ook de molenaarshoeve dateert van dat moment. De mechanische maalderij werd gebouwd in 1929.