Boerenarbeiderswoning

Geografisch pakket Moorsele

Beschrijving

Het boerenarbeidershuis, bestaande uit twee woningen met behouden indeling, is beschermd als monument.

Het boerenarbeidershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een voorbeeld van de leefwijze van boerenarbeiders in de 18de eeuw;
Als zijnde een voorbeeld van een zeldzaam geworden en kwetsbaar soort architectuur, namelijk een 18de-eeuws boerenarbeidershuis in een landelijke gemeente.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een bewaard 18de-eeuws boerenarbeidershuis, gekenmerkt door de gewitte gevel op gepikte plint en getypeerd door vlechtingen in de zijpuntgevels. Het interieur bewaard de oorspronkelijke indeling, centraal de woonkamer met achtergelegen slaapkamer. Twee voutekamers flankeren beide woonkamers.

Zuidhoekstraat 74 (Wevelgem)
Boerenarbeidershuis met 18de-eeuwse kern. Het huis, dat opgedeeld is in twee woningen staat reeds afgebeeld op de kaart horende bij het landboek van Moorsele (1724). De woning is tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), het primitief kadasterplan (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1845).