Hoeve: boerenwoning en honden-, kippen-, duivenhok met ijzeren hekken

Geografisch pakket Moorsele

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de boerenwoning en het honden-, kippen-, duivenhok met ijzeren hekken.

Waarden

Het woonhuis en het honden-, kippen-, duivenhok met ijzeren hekken van de hoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een historische hoeve, voor het eerst afgebeeld in het landboek van Moorsele (1724).

in casu architectuurhistorische waarde:
Omwille van het in kern 18de-eeuws woonhuis met typisch gewitte gevel en behouden 19de-eeuws schrijnwerk. Het interieur werd deels behouden, zie de indeling en de moerbalken waarvan één balksleutel de datum 1772 draagt;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een hoeve met op het erf een merkwaardig honden-, kippen- en duivenhok op octogonale plattegrond.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde één van de weinige historisch waardevolle hoeves die bewaard bleef in Moorsele. De gemeente kende vroeger een rijk hoevepatrimonium, verschillende historische hoeves zijn ondertussen verdwenen of werden ingrijpend verbouwd.

Historische hoeve, woonhuis en hondenhok

Wagenbrugstraat 126 (Wevelgem)
Historische hoeve, woonhuis en hondenhok. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het landboek van Moorsele (1724) en afgebeeld op de bijhorende kaart. De hoeve wordt tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845).