Herenhuis 't Kasteeltje

Geografisch pakket Moorsele

Het herenhuis, zogenaamd 't Kasteeltje of Klein Kasteeltje, is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch voorbeeld van een herenhuis, opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw, in opdracht van Jozef Cornillie, een vooraanstaand linnenkoopman. De evenwichtig opgebouwde classicistische gevel met benadrukt middenrisaliet sluit typologisch aan bij de in zwang zijnde Franse bouwstijlen. Typerend zijn de horizontale gevelbelijning, zoals het fries en de waterlijst en de decoratieve motieven van het middenrisaliet;
Omwille van de gaaf bewaarde voorgevel met behouden schrijnwerk met fraai authentiek glas;
Omwille van het bewaarde classicistisch interieur, en de grotendeels behouden oorspronkelijke indeling. De inkomhal met de oorspronkelijke monumentale houten trap. De verschillende salons bewaren marmeren schouwmantels, plafonds en wanden zijn voorzien van profileringen, lijst- en stucwerk. Eén salon heeft een meer zeldzame empire-aankleding. Tevens bleven de binnendeuren, waarvan verschillende met decoratief uitgewerkte supraportes, bewaard.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de verfijnde levensstijl van de burgerij op het einde van de 18de eeuw;
Als zijnde interessant door het grotendeels behouden classicistisch interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners.

Sint-Maartensplein 13 (Wevelgem)
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteel(tje)" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin.