Ensemble van burgerhuizen in cottagestijl

Geografisch pakket Middelkerke

De eenheidsbebouwing van burgerhuizen in cottagestijl uit de jaren 1920, is beschermd als monument.

Waarden

De vijf aaneensluitende hoekpanden, waaronder de zogenaamde Villa Sporta en Villa Alice, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde aaneengesloten hoekpanden uit de jaren 1920, representatief voor de kustarchitectuur met cottage-inslag, confer het imitatievakwerk en de overstekende dakranden.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde beeldbepalende aaneengesloten hoekpanden met oorspronkelijke, momenteel nog bewaarde, gemengd toeristische functies van handel en verblijf.

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen in cottagestijl

Portiekenlaan 2-6 (Middelkerke)
Eenheidsbebouwing van drie Ango-Normandische breedhuizen, heropgebouwd in jaren 1920. Twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Aangepaste begane grond waarboven licht overkragend gevelparement met pseudovakwerk waarin driezijdige erker met bekronend balkon onder luifeltje.

Hoekpand Villa Sporta

Distellaan 35-37 (Middelkerke)
Winkelhuis met Anglo-Normandische inslag uit 1924. Drie bouwlagen onder op uitgelengde klossen overkragend zadeldak waarin klimmende dakkapellen. Driezijdige erkers, op begane grond onder luifels.

Hotel Classic

Distellaan 39 (Middelkerke)
Enkelhuis in cottagestijl, heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Oscar Dumon uit 1910. Twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak waarin klimmende dakkapel links. Arduinen plint; gevelparement van lichtgele siersteen, verlevendigd door middel van donkergele banden en strekken. Met pseudovakwerk gecementeerde derde bouwlaag, overkragend op klossen.

Winkelhuis

Distellaan 41 (Middelkerke)
Winkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak waarin twee klimmende dakvensters. Arduinen plint; aangepaste winkelpui; gevelparement van witte siertegels, verlevendigd door middel van rode banden.