Kasteel van Meldert: zwembad met kleedhokje

Kasteel van Meldert met wagenhuis, orangerie, zwembad met kleedhokje en kasteeldomein

Het betonnen zwembad met bijhorende rustiek-cementen kleedcabine is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het zwembad met kleedhokje als volgt gemotiveerd: Omdat het integrerend deel uitmaakt van een historisch belangrijk tuinontwerp.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000048, Kasteeldomein van Meldert (S.N., 1987).

Waarden

Het zwembad met het kleedhokje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Neogotisch landhuis, gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer. Het landhuis werd heropgebouwd na brand omstreeks 1880. Het landhuis met oudere kern bestaat uit een noord-zuid-georiƫnteerd, rechthoekig volume geheel opgetrokken in gobertange, met twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak. De oranjerie is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert.

Kasteeldomein Van Meldert

Kasteel in vroeg-neogotische stijl gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux (1795-1867) ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer (1825-1902); heropgebouwd na brand omstreeks 1880; oranjerie gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert (1823-1894); kasteeldomein ontworpen als 'rivierlandschap' met eiland en cascade van circa 50 hectare; functionele heraanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen jr. in 1910 met bouw van een zwembad; de herinrichtingswerken door Van der Swaelmen waren een belangrijke inspiratiebron voor de 'Nouveau Jardin Pittoresque' tijdens het interbellum.