Rentmeesterwoning met ommuurde tuin

Kasteel van Ham: rentmeesterswoning met aanhorigheden en ommuurde tuin

Beschrijving

De rentmeesterwoning van het Kasteel van Ham met ommuurde tuin te Steenokkerzeel, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige rentmeesterswoning van het kasteel van Ham met ommuurde tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

in casu architectuurhistorische waarde:
Vrijwel intact bewaard en representatief voorbeeld van een rond 1880 te dateren kasteelaanhorigheid in casu een rentmeesterswoning in de vorm een vrijstaande, ruime en verzorgd gedetailleerde herenwoning in een classicerende, pittoreske baksteenarchitectuur die in 1889 achteraan werd uitgebreid met een fraaie gevelbrede, gebogen wintertuin. Een ommuurde tuin met aan straatzijde een conform het woonhuis afgewerkt wagenhuis en een elegant smeedijzeren hekken zorgen voor opmerkelijke typologische gaafheid en een hoge authenticiteit van het gehele ensemble.

historische waarde

Rond 1880 opgetrokken door de familie de Croix van het kasteel van Ham op de zuidwestgrens van hun domein vormt deze rentmeesterswoning, sinds de verkoop en intensieve verkaveling van het domein in de jaren 1960, als schaars relict van de diverse kasteelaanhorigheden een unieke en nadrukkelijk in het centrum aanwezige getuige van aanzien en omvang van deze voormalige waterburchtsite.

Van Frachenlaan 1 (Steenokkerzeel)
Personeelswoning met wagenhuis aan de straat, gebouwd rond 1880, tegen de achtergevel een wintertuin van 1889, het ensemble wordt omgeven door een ommuurde tuin met polygonaal paviljoentje.