Sint-Theresiakapel

Geografisch pakket Middelkerke

De Sint-Theresiakapel te Middelkerke, is beschermd als monument.

De Sint-Theresiakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een art-decogetinte kerk met ingepaste vaste meubilairelementen zoals altaren, preekstoel en biechtstoelen, afgelijnd door middel van geglazuurde tegels;
Als zijnde een kerk met eigentijdse glasramen met afbeelding van christelijke symboliek en het levensverhaal van de H. Theresia van Lisieux.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een een toeristenkerk van 1932-1933, in zekere zin een late en beperkte realisatie van het grootse aanlegplan van 1919;
Als zijnde een rationeel gebouwde kapel met een vooruitstrevende betonnen skeletstructuur en een art-decogetinte stijl.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalende toeristenkerk op een ruimtelijk significante inplanting haaks op de Leopoldlaan en zichtbaar vanaf de Zeedijk, tevens het kernpunt in de ontwikkeling van de omliggende villawijk.

Sint-Theresiakapel

Leopoldlaan (Middelkerke)
Modernistische noord-zuid georiƫnteerde kapel, in 1932-1933 opgericht ten behoeve van het toenemend aantal badgasten, naar ontwerp van architect A.V. Fobert. In de plint eerste steen met jaartal 1932 en signatuur van ondernemer H. Wybo. Omringend plantsoen, ten noorden afgeboord door middel van bakstenen postamenten met buisvormige leuningen.