Begraafplaats: Duits mausoleum

Geografisch pakket Middelkerke

Het voormalig Duits mausoleum op de begraafplaats te Leffinge, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig Duits mausoleum is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een belangrijke getuigenis van het oorlogsverleden van deze streek op de grens tussen militair en burgerlijk gebied tijdens de Eerste Wereldoorlog;
Als zijnde een erg vroeg voorbeeld (1915) van een monumentaal mausoleum op een Duitse begraafplaats in klassieke Germaanse stijl dat zijn architecturale uitstraling ontleent aan de centrale apsis met Christusmodillon; in feite als voorloper van de definitieve inrichting van de Duitse begraafplaatsen tijdens het interbellum (bv. Hooglede, Langemark);
Als zijnde een eerder uitzonderlijk voorbeeld van een in 1957-1958 herbestemd Duits mausoleum.

Begraafplaats

Dorpsstraat (Middelkerke)
De begraafplaats werd aangelegd door de Duitse bezetter als oorlogsbegraafplaats in 1915. de graven werden in 1957-1958 ontruimd en overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats te Vladslo. In dit zelfde jaar wordt het kerkhof rondom de kerk van Leffinge verplaatst hier. Bakstenen ingangsgebouw met modernistisch inslag: centrale rondbogige doorrit onder scherp zadeldak. Ten noorden, op het uiteinde van de begraafplaats, vrijstaand voormalig Duits mausoleum voor de gesneuvelde soldaten, in 1915 gebouwd door de bezetter naar ontwerp van Hauptmann Lowenstein.