Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gehucht Clachoire

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Het gehucht Clachoire

Het gehucht Clachoire te Alveringem, is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het gehucht Clachoire dient te worden beschermd als dorpsgezicht omwille van de artistieke waarde, als geheel van éénlaagse streekwoningen met aanhorigheden, typeren voor de Westhoek, opgetrokken in inheemse gelige baksteen, onder een al dan niet doorlopend zadeldak. Het geheel vormt een prettig conglomeraat, geschikt omheen een kruispunt."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000492, Gehucht Clachoire (M. Goossens, 1985).

Waarden

Het gehucht Clachoire, nabij de dorpskom Leisele, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gehucht Clachoire

Lostraat 7-9, 10-13, 14 (Alveringem)
Losse groepering van arbeiderswoningen onder meer herberg en voormalige herbergen, van één bouwlaag onder zadeldaken voornamelijk met nok parallel aan de straat, doch in- en uitspringend ten opzichte van elkaar.

Herberg In het Hof van Commerce

Lostraat 11 (Alveringem)
Zogenaamd "In het Hof van Commerce" volgens uithangbord; landelijke herberg. Hoekhuis bij Veurnestraat. Dubbelhuistype van vijf traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.