Parfumerie Les Parfums Parisiens

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Beschrijving

Het winkelpand op de Grote Markt van Roeselare, parfumerie Les Parfums Parisiens, ontworpen door architect Ernest Apers is beschermd als monument.

Het winkelpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De opvallende gevel uit 1945 naar ontwerp van architect Ernest Apers is uitgevoerd in een zakelijke stijl met onmiskenbare reminiscenties aan de art-decostijl, zoals het middenpenant, de metalen buizen en de vlaggenmasten. Dit winkelpand ontworpen als parfumerie 'Les Parfums Parisiens' is uniek door het middenpenant dat als een uitvergrote parfumflacon uitgewerkt is en aldus de oorspronkelijke functie van het winkelpand op zeer concrete wijze visualiseert. Het pand is dankzij dit 'uithangbord' -dat tevens als lichtzuil dient- en door het gebruik van gele baksteen beeldbepalend voor de Grote Markt.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand dat reeds circa 1900 als handelspand benut werd en dat tot op heden een commerciƫle functie behouden heeft. Als dusdanig is het een document in het verhaal van de Grote Markt, van oudsher het politiek, economisch en commercieel centrum van Roeselare, de 'inkoop stad van West-Vlaanderen'.

Grote Markt 23 (Roeselare)
Voormalige parfumerie "Les Parfums Parisiens" (zie gevelopstand bouwaanvraag), naar ontwerp van Ernest Apers van 1945, met reminiscenties aan art-decostijl.