Villa en kantoor ontworpen door E. Apers

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Beschrijving

De villa met kantoor voor een belastingsontvanger is beschermd als monument. De bescherming omvat de villa met inbegrip van de tuinmuur aan de straatzijde.

De villa met tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typisch voorbeeld van vernieuwende interbellumarchitectuur met ontleningen aan de Internationale Stijl en de art deco, uitgevoerd door architect E. Apers. Typerende elementen zijn het betonskelet, het volumespel met geometrische vormentaal en de rijke variƫteit aan kleuren en materialen.

artistieke waarde

Het geheel is als een "Gesammtkunstwerk" opgevat, waarbij de interesse van E. Apers voor geometrische patronen en uitgesproken kleurstellingen duidelijk naar voor komt, in de vloeren, lichtarmaturen en beschildering van de wanden van de traphal.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatieve realisatie uit E. Apers' architecturaal oeuvre van de jaren 1930. In deze periode ontwerpt hij vooruitstrevende architectuur met ontleningen aan de Internationale Stijl en de art deco die het provinciale niveau overstijgt. Het pand is tevens typerend voor de villawijk waartoe het behoort.

Villa en kantoor ontworpen door Ernest Apers

Constantijn Duboisstraat 8 (Roeselare)
Villa met links kantoor voor belastingontvanger, naar ontwerp van Ernest Apers, 1935. Meer vooruitstrevende stijl met ontleningen aan internationale stijl en art deco.