Hoeve De Motte: schuur

Geografisch pakket Moorsele

De 18de-eeuwse schuur van de hoeve, genaamd De Motte, is beschermd als monument.

Waarden

De schuur van de hoeve, zogenaamd De Motte, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een historisch waardevolle hoeve, zogenaamd De Motte, die reeds staat aangegeven op de tweede kaart van het landboek van Moorsele (1724) en waarvan de schuur staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778).

in casu architectuurhistorische waarde:
Omwille van het unieke karakter van de schuur, deels opgetrokken in Balegemse steen, typisch zijn tevens de bewaarde steunberen. Opmerkelijk is het heiligennisje van witte natuursteen in de noordoostelijke zijpuntgevel met datum 1783;
Als zijnde een 18de-eeuwse schuur met gaaf bewaarde gordingekap met vijf gebinten, samengesteld uit een schaargebint ondersteund door een standvink en een bovenliggend nokgebint.

Hoeve De Motte

Dadizelestraat 7 (Wevelgem)
Historische, voor het eerst vermeld en afgebeeld in het landboek van de gemeente van 1724. De kaart toont twee volumes, die loodrecht op de straat staan afgebeeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met twee losstaande volumes.