Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Historische hoeve Roden Duifhuize met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
13720
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13720

Besluiten

Hoeve Roden Duifhuize met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-1983  ID: 1896

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De historische hoeve Roden Duifhuize of Rouge Colombier met onmiddellijke omgeving te Sint-Denijs, is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het dorpsgezicht als volgt werden gemotiveerd: ”Omwille van de restanten van de vroegere omwalling en van de begeleidende waarde.”

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000449, De vierkanthoeve genaamd Roden Duifhuize (monument) en onmiddellijke omgeving (dorpsgezicht), advies KCML (1983).


Waarden

De Vierkanthoeve genaamd Roden Duifhuize met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Historische hoeve Roden Duifhuize

Moenstraat 10 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen op een heuvelrug op circa 15 meter hoogte. Boerenwoning, ingangspoort en duiventoren beschermd als monument en onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht. Nu omwalde hoeve van het gesloten type met bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rondom een deels met kasseien verhard erf. Lange noordelijke erfoprit op het einde gemarkeerd door een veldkapel.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.