Klooster en kerk van de Minderbroeders met toegangsdreef

Minderbroederklooster en kerk, herenhuis en herenhuis Mulle de Terschueren met park

Beschrijving

Het klooster en de kerk van de Minderbroeders te Tielt, met inbegrip van de Patersdreef, zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het klooster en de kerk van de Minderbroeders, met inbegrip van de Patersdreef, als volgt werd gemotiveerd: ”Als voorbeeld van een provinciaal West-Vlaamse kloostergebouw uit de 17de en 18de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000525, 3 monumenten en 1 stadsgezicht, advies KCML (1986).

Waarden

Minderbroederklooster en kerk met inbegrip van de zogenaamde Patersdreef zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.

Orgel kerk van het minderbroedersklooster

Tielt (Tielt)
Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt.