Stadswoning Den Horen

Woningen

Het beschermingsdossier omschrijft de architecturale, documentaire en historische waarde van de woningen nummers 112 en 114 in de Vlamingenstraat als uniek voorbeeld van een uitzonderlijk gaaf bewaarde, 1621 gedateerde stadswoning, een langshuis met zolderverdieping, in traditionele bak- en zandsteenstijl met een voor het Leuvense ongebruikelijk ontlastingssysteem en met rijk verzorgde binneninrichting, mogelijk verwijzend naar het schuttershuis van de Sint-Jorisgilde.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000744, Vlamingenstraat 112-114(S.N. 1988)

De woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architecturaal-documentaire waarde

Vlamingenstraat 112-114 (Leuven)
Heden in twee huisjes opgesplitst geheel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met twee getrapte dakkapellen, in traditionele bak- en zandsteenstijl, gedateerd 1621.