Gemeentehuis Wevelgem

Geografisch pakket Wevelgem

Het voormalig gemeentehuis van Wevelgem is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van het feit dat rond de eeuwwisseling in tal van gemeenten een gebouw werd opgetrokken dat specifiek dienst deed als stadhuis in combinatie met andere openbare functies zijnde postkantoor, brandweerarsenaal en politiekantoor.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een openbaar gebouw, hier gemeentehuis, gebouwd rond de eeuwwisseling. Kenmerkend voor deze architectuur is de Belle-Epoquestijl (met belle-etage) en het hoektorentje;
Als zijnde een imposant en beeldbepalende hoekpand opgetrokken tussen 1906 en 1910 naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Debooserie;
Omwille van het gaaf bewaarde interieur. Uitzonderlijk is de inkompartij en het trappenhuis die bekleedt zijn met witgeglazuurde baksteen. Merkwaardig is tevens de gietijzeren wenteltrap. De kleurrijke mozaïekvloer werd gelegd door het Doornikse atelier van ODORICO. Ook de raadszaal als symbool van de gemeentelijke macht werd rijk aangekleed in neo-vlaamse-renaissancestijl.

Grote Markt 26, Lauwestraat 6 (Wevelgem)
Voormalig gemeentehuis. Thans huisvest het gebouw de academie voor muziek en woord. De raadszaal wordt nog steeds gebruikt voor gemeenteraadszittingen en huwelijksplechtigheden. In 1905 beslist de Wevelgemse gemeenteraad tot het bouwen van een eigen gemeentehuis.