Verenigingsgebouw Cercle-Leopold-Kring

Geografisch pakket Wevelgem

Het voormalig verenigingsgebouw Cercle-Leopold-Kring met kapel is beschermd als monument.

De Cercle Leopold is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een gaaf bewaard gebouw van 1928 uitgevoerd in art-decostijl. Het geheel is opgevat als een gesamtkunstwerk, zowel exterieur en interieur worden getypeerd door het verzorgde metselwerk van grijze baksteen, verfraaid met decoratieve en variërende metselverbanden. Opmerkelijk in het interieur zijn de bewaarde licht armaturen met glas-in-lood in de inkomhal;
De op de bovenverdieping gesitueerde kapel illustreert de globale aanpak van het ontwerp met op de achterwand van het koor een schilderij met voorstelling van het Heilige Hart geflankeerd door acht ronde glas-in-lood raampjes met sacrale voorstellingen. Alsook de bewaarde smeedijzeren godslamp en de ijzeren haak van de doopvont. De bakstenen biechtstoel en lezenaar vallen op door het decoratieve metselwerk.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde het voormalig ontmoetingscentrum van de vliegbasis, ontworpen door de Izegemse architect Carlos Beyaert. Het gaaf bewaarde gebouw dateert van 1928 en werd uitgevoerd in art-decostijl. Opvallend is het gebruik van grijze baksteen en de zorg die besteed werd aan het metselwerk, zoals in de decoratieve en variërende metselverbanden;
Als zijnde een beeldbepalend gebouw, dat een belangrijk element vormt in het straatbeeld van de Kortrijkstraat.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een ontwerp van de Izegemse architect Carlos Beyaert, die een belangrijke rol speelde in de doorbraak van de meer vooruitstrevende architectuur. Hij ontwierp tal van openbare gebouwen, voornamelijk te Izegem. De kwaliteit van zijn omvangrijk oeuvre overstijgt het lokale en provinciale niveau;
Als voormalig ontmoetingscentrum van de vliegbasis vormt het gebouw een getuige van de vroegere militaire activiteiten te Wevelgem. De Cercle Leopold was tijdens de Tweede Wereldoorlog achtereenvolgens in gebruik door Duitse en Engelse soldaten;
Omwille van de aanwezigheid van de kapel, waar ook na het vertrek van de militairen uit de gemeente, misvieringen werden opgedragen en dit tot in 1982.

Kortrijkstraat 458 (Wevelgem)
Voormalig ontmoetingscentrum met kapel van de vliegbasis, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) in opdracht van de "V.Z.W. Cercle Militaire de Wevelghem" en onder impuls van E.H. P. De Beir, eerste legeraalmoezenier bij de Militaire Elementaire Vliegschool van Wevelgem.