Molenromp

Geografisch pakket Wevelgem

De molenromp van de stellingmolen, zogenaamd Denys, is beschermd als monument.

Waarden

De molenromp van de stellingmolen zogenaamd Denys is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Het betreft een belangrijk restant van een vroeg voorbeeld van een stellingmolen waarvan de opbouw in 1834 te dateren valt en dit op een oude windmolensite met houten windmolen. Deze molenromp wordt gekenmerkt door een geschrankt vensterschema en toont nog de sporen van de specifieke ijzeren stelling. Het is een materiële getuige van de pre-industriële voedingsnijverheid die ook te Wevelgem door windmolens werd gedragen. Tevens gaat het hier, met zijn hoogte van 18 meter, om één van de hoogste in één bouwcampagne opgetrokken molenrompen in het Kortrijkse en een van de hoogste in het Vlaamse gewest en vormt aldus een waar baken met industrieel-archeologisch karakter in een wijde omgeving.

Site met vlasschuren en molenromp Denys

Kortrijkstraat 100-106 (Wevelgem)
De aan de straat gelegen vlasschuren zijn opgetrokken voor de Eerste Wereldoorlog. De roodbakstenen trapgevels zijn opengewerkt door licht getoogde muuropeningen. Achter de schuren is het klein roodbakstenen gebouw van de vroegere vlaszwingelarij bewaard. Hier sluit ook de bakstenen molenromp Denys met kern uit 1834 aan, genoemd naar de eigenaarsfamilie. Rond 1880 werd de molenromp verhoogd tot een stellingmolen. Deze romp - samen met Vanbutseles molen de laatste getuige van zeven windmolens die Wevelgem ooit telde - vormt een baken met industrieel-archeologische waarde in het grotendeels verstedelijkte landschap.