Hoeve De Hoge Schuur

Hoeves met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat hoeve De Hoge Schuur, meer bepaald de boerenwoning, de schuur met aansluitende stal, het erf, het poortgebouw en de restanten van de omwalling.

Waarden

Hoeve De Hoge Schuur zijnde erf, omwalling, poortgebouw, boerenhuis, schuur met aansluitend stalgedeelte is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
als gaaf bewaard voorbeeld van een grotendeels laat-18de-eeuws / vroeg-19de-eeuwse semigesloten hoeve, met vrij staand poortgebouw onder tentdak.
het boerenhuis en de imposante schuur met aansluitende lagere stalling vormen gaaf bewaarde laat-18de- of vroeg-19de-eeuwse volumes.

Gapaardstraat 46 (Izegem)
Semigesloten hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een deels begrint en deels geasfalteerd erf; omhaagde putvaalt. Langs de noordelijke erfoprit gemarkeerd door twee populieren en poortgebouw onder tentdak. Ten zuidoosten, merkwaardige langsschuur met gevelsteen 1802 boven de poort.