Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Stadhuis Izegem, stadswoningen en burgerhuizen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Stadhuis met interieur, postgebouw, kapel Ave Maria, gebouwen op de Korenmarkt en kasteel Blauwhuis met omgeving

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de westelijke gevelwand van de Korenmarkt, met inbegrip van twee eclectische burgerhuizen, twee stadswoningen en het stadhuis van Izegem.

Waarden

De huizen gelegen Korenmarkt 2 tot en met 10 met hun onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Korenmarkt 4-5 (Izegem)
Eenheidsbebouwing van twee huizen van 1875, naar ontwerp van J. Mullie (?); drie en vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak.

Samenstel van burgerhuizen

Korenmarkt 2-3 (Izegem)
Samenstel van twee eclectische burgerwoningen van anno 1895 zie cartouche op de deurlatei (nummer 3).

Stadhuis van Izegem

Korenmarkt 10 (Izegem)
Voormalig herenhuis "Pax Intrantibus" zie opschrift in cartouche van drielicht, in 1883 opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van C. Van Houtte (Kortrijk), in opdracht van de familie C. Ameye-Dobbelaere, wijnhandelaar.