Beschermd cultuurhistorisch landschap

Voortberg

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Voortberg

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de Voortberg. Deze getuigenheuvel bevindt zich in de plotse Demervalleiverbreding tussen Zichem en Testelt.

De Voortberg is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

natuurwetenschappelijke waarde

de Voortberg ligt als een getuigenheuvel in de plotse valleiverbreding tussen Zichem en Testelt en is van cruciale betekenis bij de verdere studie van de morfogenese van het Demerbekken. De steile zuidflank van de Voortberg vormt een belangrijk habitat voor talrijke organismen, onder meer voor insecten. De nog bestaande akkerpercelen zijn van groot belang voor het behoud van een aantal zeldzame akkeronkruiden.

historische waarde

het gebied omvat sporen van de historische wijnteelt (terrassen en wallen) en van oude ijzerzandsteenontginningen.

esthetische waarde

de Voortberg bereikt een hoogte van 50 meter, dit is 30 meter boven de Demervallei. Dit voor Centraal-België opmerkelijke hoogteverschil, dat nog geaccentueerd wordt door de abrupte hellingen, maakt dat de Voortberg uitzonderlijke uitzichtpunten biedt over een nog grotendeels groene vallei en een bijzonder visuele belevingswaarde heeft.

Demervallei tussen Aarschot en Diest

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.