Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hoogstamboomgaarden

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaarden bij Grootloon behoorden zeer waarschijnlijk tot de gesloten hoeve waarvan nu nog een restant bewaard is. De gronden liepen door naar het noorden, maar werden doorsneden door de Tongersesteenweg. De boomgaarden zijn deels afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778), maar werden in de loop van de 19de eeuw verder uitgebreid. De boomgaard bestaat uit diverse soorten en heeft plaatselijk een restant van meidoornhagen. De boomgaarden worden begraasd, wat past in het historisch beeld. De visuele relatie tussen de boomgaarden en de hoeve versterken de esthetische waarde van dit geheel.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap, dit is zeker in de omgeving van Grootloon het geval waar er historisch gezien al een hoge dichtheid aanwezig was.

Hoogstamboomgaarden

Tongersesteenweg (Borgloon)