Beschermd monument

Station Sint-Eloois-Vijve

Beschermd monument van tot heden

ID
13513
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13513

Besluiten

Spoorwegstation Sint-Eloois-Vijve met kasseiplein, bordes en bareelwachterswoning
definitieve beschermingsbesluiten: 10-10-2002  ID: 3939

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalig spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve is beschermd als monument. De bescherming omvat het stationsgebouw met kasseiplein en bordes.



Waarden

Het spoorwegstation met inbegrip van het kasseiplein en het bordes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een spoorwegstation (type halte) van de Belgische staat, gebouwd in de periode net vóór de Eerste Wereldoorlog. en dit ter vervanging van een ouder station;
Het wordt niet enkel gekenmerkt door het vrij zeldzaam voorkomend materiaalgebruik, namelijk grijze baksteen verfraaid met rode baksteen maar ook door de aanwezigheid van figuratieve tegeltableaus, van Italiaanse origine, verwijzend naar de vlasnijverheid. Ook zijn het oude bordes en het oude gekasseide voorplein bewaard. Het gaat tevens om een materiële getuige van het belang van de spoorweginfrastructuur, in casu de aanwezigheid van een centraal gelegen station, voor de bloeiende plaatselijke vlasnijverheid van vóór de Eerste Wereldoorlog.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Station Sint-Eloois-Vijve

Vijfseweg 200 (Waregem)
Voormalig spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve, gebouwd in 1913 (registratie in het kadaster in 1914). Sinds de jaren 1990 herbestemd tot de meubel- en decoratiewinkel "Chinoh".


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.