Architectenwoning Pierre Verbruggen

Geografisch pakket Ieper

Beschrijving

Voormalige eigen woning van en naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen (Brussel) van 1923 te Ieper, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van het monument als volgt werd gemotiveerd: ”Het huis is ontworpen door architect Verbruggen. Opvallend is de gecementeerde gevel waarin vooral nadruk werd gelegd op het verticale. De ingangstravee wordt versierd door drie halfreliëfs. Het gebouw heeft een natuurstenen plint en glas-in-loodramen met brandglas versieringen.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000454, 16 monumenten, advies KCML (1983).

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Elverdingestraat 50 (Ieper)
Voormalige eigen woning van en naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen (Brussel) van 1923. Vijf traveeën en twee bouwlagen met inspringende dakverdieping onder zadeldak. Lijstgevel met cementbepleistering op sokkel van roze natuursteen.