Burgerhuis met apotheek Wyffels

Geografisch pakket Izegem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis met voormalige apotheek, gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Marktstraat. Volgens plan bij besluit horen ook de rechtse drie traveeën van het herenhuis in de Marktstraat bij de bescherming.

Grote Markt 36 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een burgerwoning met 18de-eeuwse kern en vernieuwd parement van 1933, naar ontwerp van architect Louis Verstraete, gelegen midden in de historische stadskern i.e. de Grote Markt, en die daar een beeldbepalende element vormt. Het interieur brengt verschillende periodes en stijlen samen i.e. classicisme (18de eeuw) en art deco (circa 1930). Opvallend is tevens de bijzonder verzorgde uitwerking en het gebruik van rijke houtsoorten onder meer in de traphal.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een representatief voorbeeld van de rijkdom die de Izegemse burger kende op het einde van de 19de eeuwen in het begin van de 20ste eeuw.

Grote Markt 36, Marktstraat 57 (Izegem)
Beeldbepalende burgerwoning met aan Markstraatzijde, de voormalige apotheek m. wyffels, zie opschrift in het casement onder een medaillon met apothekerssymbool (kelk + slang). Hoekpand met 18de-eeuwse kern, zie jaarsteen op zolder: "anno 1762-1945".