Kasteel Wolvenhof en Wallemote met conciërgewoning

Geografisch pakket Izegem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de landhuizen Kasteel Wolvenhof en Kasteel Wallemote uit 1913 met inbegrip van de conciërgewoning aan de Kokelaerestraat. Het park en de tuinen van de landhuizen behoren niet tot de bescherming.

Waarden

Twee landhuizen, zogenaamd Kasteel Wolvenhof en Kasteel Wallemote met bijhorende conciërgewoning zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde twee landhuizen met conciërgewoning van 1913, gelegen te midden van een park, die gelden als representatief voorbeeld van het eclecticisme, dat in het begin van de 20ste eeuw, toonaangevend was in de stad Izegem. Het Kasteel Wallemote wordt getypeerd door de classicerende neobarok en de zogenaamde Franse stijlen. Het Kasteel Wolvenhof daarentegen wordt gekenmerkt door de sterk neoclassicistische inslag.
Typerend voorde tijdsgeest is de verzorgde binnenafwerking met luxueuze vertrekken voor de bewoners en eenvoudige ruimten voor het personeel. Opmerkelijk in het Kasteel Wallemote is de neo-Vlaamserenaissance-ontvangstruimte.
De conciërgewoning ontleent zowel elementen aan de regionale baksteenarchitectuur als aan de cottage-architectuur.

sociaal-culturele waarde

als getuigen van de tendens om woning en fabriek van elkaar los te koppelen en de woning in meer landelijk gebied te bouwen.
De panden geven een duidelijk beeld van de levensstijl van de welvarende Izegemse burgerij, die haar rijkdom voornamelijk te danken had aan de borstel- en schoenindustrie.

Conciërgewoning van Kasteel Wolvenhof en Wallemote

Kokelarestraat 81 (Izegem)
Voormalige conciërgewoning van het Kasteel Wolvenhof en Kasteel Wallemote. Dubbelhuis van circa 1913 van vier venstertraveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met wolfseind.

Kasteeldomein Wallemote

Kokelarestraat 85 (Izegem)
Monumentaal landhuis gelegen te midden van een beboomd park en bereikbaar via lange noordelijke erfoprit. In 1913, samen met het Kasteel Wolvenhof gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, en vermoedelijk eveneens naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem).

Kasteeldomein Wolvenhof

Kokelarestraat 83 (Izegem)
Monumentaal landhuis gelegen tussen de wijken Bosmolens en De Mol. In 1913 gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, gesigneerd Architecte J. Vercoutere Isegehm. Omgevend park in landschappelijke stijl met gazons, centrale vijver met tuinbrug en omgevende bomengordel.