Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Zwarte populier

Beschrijving

De zwarte populier, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 33 meter rond de boom, is beschermd als monument.

Waarden

De zwarte populier, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 33 meter rond de boom, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de zwarte populier werd aangeplant op de grens van de gemeenten Affligem (Hekelgem) en Aalst (Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Hij werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.

artistieke waarde

de zwarte populier (Populus nigra) vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving dat mede ondersteund wordt door zijn omvang en mooie representatieve vorm.

wetenschappelijke waarde

gezien de omvang van deze knotboom is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal van de zwarte populier (Populus nigra) betreft.

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.