Dadizeele New British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dadizeele New British Cemetery met Duitse bunker is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dadizeele New British Cemetery met Duitse bunker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Charles Holden, met typische elementen zoals het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance. Het toegangsgebouw en het schuilhuisje zijn beiden opgetrokken uit natuursteen, met rondbogige doorgang en geprofileerde kroonlijst. Populieren, linden, paardekastanjes en Zweedse lijsterbessen versterken het groene karakter van de begraafplaats, terwijl de typische grafstenen getooid worden met bloemperken en struiken.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats na de oorlog aangelegd, met vooral doden van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Dadizele werd op 29 september 1918 bevrijd, de bevrijding van de regio volgde pas op 14 oktober. Vooral de verovering van de Duitse verdedigingslinie 'Flandern 1 - Stellung' kostte heel wat moeite. Op de begraafplaats staat nog een bunker van deze Duitse stelling.

Beselarestraat (Moorslede)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Ch. Holden. De ommuurde begraafplaats met toegangsgebouw en schuilgebouw omvat een Duitse bunker, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en zes regelmatige perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.

Duitse bunker Dadizeele New British Cemetery

Oliekotstraat (Moorslede)
Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, die behoorde tot de 'Artillerie-Schutz-Stellung', die ten oosten van de 'Flandern II Stellung' uit 1917 was aangelegd.