Herenhuis

Geografisch pakket Izegem

De bescherming als monument omvat het herenhuis uit 1883.

Baron de Pélichystraat 8 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

het interessante interieur uit de jaren 1930 dat vrijwel gaaf bewaard is. Het interieur wordt gekenmerkt door de toen in zwang zijnde art-decostijl gecombineerd met de typische vormentaal van de Kortrijkse "Kunstwerkstede De Coene". Opvallend is tevens de bijzonder verzorgde uitwerking en het gebruik van rijke houtsoorten.

in casu architectuurhistorische waarde:
als zijnde een representatief voorbeeld van de burgerlijke architectuur te Izegem op het einde van de 19de eeuw. Typerend zijn:

• het traditionele materiaalgebruik i.e. baksteen,
  • de sterke horizontale geleding van het pand door het gebruik van arduin en zwarte baksteen
  • de benadrukte middentravee.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de welvarende 19de-eeuwse burgerij en de levensstijl van de rijke industrieel in de jaren 1930, hier borstelfabrikant O. Sintobin.

Herenhuis

Baron de Pélichystraat 8 (Izegem)
Herenhuis van 1883, naar ontwerp van C. Van Houtte (Kortrijk). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een in 1938 tot mansardedak uitgebouwd zadeldak naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), waarbij waarschijnlijk het centraal dakvenster verdween.