Beschermd monument

Newfoundland Memorial

Beschermd monument van tot heden

ID
13447
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13447

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4702

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Newfoundland Memorial is beschermd als monument.



Waarden

Het oorlogsgedenkteken Newfoundland Memorial is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

historische waarde

Als zijnde een gedenkteken ter herinnering aan de laatste dagen van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief en meer bepaald aan de rol van het 'Newfoundland Regiment' tijdens dit offensief. Deze eenheid kon hier in de nacht van 19 op 20 oktober 1918, als onderdeel van de 9de (Schotse) divisie, de Leie oversteken en de Duitse troepen verder achteruit dwingen;
Dit gedenkteken vormt één van de vijf kariboes, die langsheen het westelijke front werden opgericht op plaatsen die voor het 'Newfoundland Regiment' tijdens de Eerste Wereldoorlog bijzonder betekenisvol waren. Het is de enige kariboe op Belgisch grondgebied.

artistieke waarde

Als zijnde een geslaagd bronzen beeld van een kariboe, ontworpen door de Britse kunstenaar en beeldhouwer Basil Gotto. Gotto koos voor een kariboe, omdat dit dier symbool staat voor het 'Newfoundland Regiment'. De beelden werden gegoten bij de vermaarde 'Compagnie des Bronzes' uit Molenbeek. De kariboe - hoog op een rotspartij geplaatst - straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Voor de inplanting van de gedenktekens werd een beroep gedaan op de uit Nederland afkomstige landschapsarchitect R.H.K. Rochius.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Newfoundland memorial

Gentsesteenweg (Kortrijk)
Gedenkteken ter herinnering aan de laatste dagen van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief en meer bepaald aan de rol van het 'Newfoundland Regiment' tijdens dit offensief. Het gedenkteken met een bronzen kariboe, naar ontwerp van de Britse beeldhouwer Basil Gotto, werd in 1924 onthuld. Voor de inplanting van het gedenkteken werd een beroep gedaan op de Nederlandse landschapsarchitect R.H.K. Rochius.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.