Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Ruiselede

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en geheel van kerk, gemeentehuis, gemeentepark met hoogstammig groen en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de dorpskern van Ruiselede, meer bepaald de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het gemeentehuis, het omgevend gemeentepark met hoogstammig groen en de onmiddellijke omgeving. Deze bescherming werd op 12 februari 1999 uitgebreid met een gedeelte ten noordoosten van de kerk en met een deel van de Kasteelstraat ten zuidwesten van het oorspronkelijk dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert als volgt de historische waarde van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, samen met het nabijgelegen gemeentehuis, het omgevend gemeentepark met hoogstammig groen en de onmiddellijke omgeving: als kern van de gemeente en als homogeen ensemble.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000396, Onze-Lieve-Vrouwkerk (monument) met gemeentehuis, gemeentepark en de onmiddellijke omgeving (dorpsgezicht) (S.N., 1981).

Waarden

Het geheel gevormd door de Onze-Lieve-Vrouwkerk samen met het nabijgelegen gemeentehuis, het omgevend gemeentepark met hoogstammig groen en de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gemeentehuis Ruiselede

Markt 1 (Ruiselede)
Gemeentehuis van Ruiselede, gebouwd tussen 1873 en 1876 naar plannen van architect Henri de Fernelmont. Opgetrokken in een zuivere, profane neogotiek.

Oorlogsgedenkteken met grafkelder

Markt (Ruiselede)
Oorlogsgedenkteken op een grafkelder uit 1923 naar ontwerp van Aloïs De Beule uit Gent. Het gedenkteken bestaat uit een beeldengroep met hardstenen heldenhuldekruis, een gewonde soldaat op het puin en een engel.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Ruiselede)
Georiënteerde kerk hoofdzakelijk gerealiseerd in de 17de en 18de eeuw maar met enkele muurresten uit de romaanse periode en met uitbreiding en westtoren van 1872-1874. Aan de zuidzijde met parkaanleg en oorlogsmonument van 1923. Aan noordzijde met parking en beeld van het Heilig Hart opgericht in 1937.

Dorpskern Ruiselede

A. Rodenbachstraat, Aalterstraat, G. Gezellelaan, Kasteelstraat, Markt, Nieuwstraat (Ruiselede)
De dorpskern van Ruiselede omvat onder meer de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het gemeentehuis, het omgevend gemeentepark met hoogstammig groen en de onmiddellijke omgeving met laat-18de-eeuwse en 19de-eeuwse bebouwing.