Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en geheel van kerk, gemeentehuis, gemeentepark met hoogstammig groen en omgeving

De bescherming betreft de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw (het gehele perceel).

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke waarde van de Onze-Lieve-Vrouwkerk als volgt: omwille van haar waardevol interieur en het rijke en gaaf bewaarde 18de-eeuwse meubilair.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000396, Onze-Lieve-Vrouwkerk (monument) met gemeentehuis, gemeentepark en de onmiddellijke omgeving (dorpsgezicht) (S.N., 1981).

De Onze-Lieve-Vrouwkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Markt (Ruiselede)
Georiënteerde kerk hoofdzakelijk gerealiseerd in de 17de en 18de eeuw maar met enkele muurresten uit de romaanse periode en met uitbreiding en westtoren van 1872-1874. Aan de zuidzijde met parkaanleg en oorlogsmonument van 1923. Aan noordzijde met parking en beeld van het Heilig Hart opgericht in 1937.

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming

Markt (Ruiselede)
Over de historiek der orgels vóór 1872 is niets bekend. Een doksaal en portaal zijn gebouwd door J. Dhuyvetter in 1779. Een nieuw orgel werd geleverd door Louis Lovaert in de jaren 1872-1876. In 1919 werd het instrument wegens oorlogsschade hersteld door J. Anneessens