Geografisch pakket Aalbeke

Het burgerhuis met smeedijzeren hek en gekasseide koer is beschermd als monument.

De notabelenwoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische in de dorpskern gelegen notabelenwoonst van 1775, zie jaarankers in de rechterzijgevel, met aangepast neoclassicistisch parement uit de tweede helft van de 19de eeuw;
Als zijnde een representatief voorbeeld van een 19de-eeuwse bepleisterd en witgeschilderd parement. De evenwichtig opgebouwde gevel is decoratief uitgewerkt met typische 19de-eeuwse decoratieve elementen zoals de aflijnende panelenfries met guirlandes, het eenvoudige hoofdgestel van de muuropeningen en de eenvoudige borstwering. Te vermelden is tevens het gaaf bewaarde schrijnwerk, zie de vleugelramen met fraaie espanjoletten en de persiennes;
Als zijnde een 18de-eeuwse burgerwoning, één van de oudste bewaarde woningen in Aalbeke;
Omwille van het vrij gaaf bewaarde interieur met onder meer een behouden vloer van gebakken rode tegels, behouden binnendeuren, marmeren schouwen en bepleisterde plafonds met eenvoudig lijstwerk;
Als zijnde een dieper in gelegen notabelenwoonst aan de straat afgezet door een typisch en beeldbepalend smeedijzeren hek en de gekasseide koer als deel uitmakend van het geheel.

Als zijnde een representatief voorbeeld van een notabelenwoonst in een kleine dorpsgemeenschap.

Moeskroensesteenweg 58-60 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 18de-eeuwse burgerwoning met vernieuwd 19de-eeuws parement. Dubbelhuis aan de straat afgezet door ijzeren hek. Notabelenwoonst op U-vormige plattegrond en met jaarankers 1775 in rechterzijgevel.