Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

De Haan Concessie: uitbreiding tot hele vroegere Concessie

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Concessie

Beschrijving

Het centrale deel van de Concessie in De Haan is reeds op 24-06-1981 als dorpsgezicht beschermd. Op 8-03-1995 is deze bescherming uitgebreid tot de gehele Concessie.

Waarden

Uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht (K.B. 24.6.1981) tot de hele vroegere concessie omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, stedenbouwkundige waarde

historische waarde, sociaal-culturele waarde, historische, in casu architectuurhistorische waarde en stedenbouwkundige waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard urbanistisch model uit het einde van de 19de eeuw, vaag geïnspireerd op de toen opkomende tuinwijkgedachte en rekening houdend met het duinenreliëf;
Als zijnde een interessant ensemble van vrijetijdsarchitectuur waarvan de beeldbepalende gebouwen een uitzicht hebben dat typisch is voor De Haan en er mede het karakter van bepalen.

Appartementsgebouw

Leopoldplein 17 (De Haan)
Appartementsgebouw met handelsgelijkvloers gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1948.

Appartementsgebouw ontworpen door Léon Ide

Leopoldplein 15 (De Haan)
Appartementsgebouw met handelsgelijkvloers ontworpen in 1949 door architect Léon Ide (De Haan).

Bunker

Cervanteslaan (De Haan)
Bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Burgerhuis Notre Nid

Zeedijk-De Haan 10 (De Haan)
Neoclassicistisch getint enkelhuis op verhoogde gegane grond vermoedelijk opgetrokken in de interbellumperiode. Geschilderde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen.

Cottage Huizeken

Dantelaan 11 (De Haan)
Kleine cottagewoning, volgens het kadaster gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Cottage l' Ermitage

Cervanteslaan 1 (De Haan)
Villa in Anglo-Normandische stijl naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1929. Onregelmatig pannen schilddak onderbroken door dakkapellen. Witbeschilderde baksteengevels op gepekte plint met pseudo-vakwerk.

Cottage Mio Sogno

Quinten Matsijslaan 7 (De Haan)
Lage cottagevilla naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1926; tuinpaviljoen-garage in aansluitende bouwtrant naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) van 1927.

Cottagevilla

Prins Boudewijnlaan 9 (De Haan)
Kleine cottagevilla gebouwd naar een (ongesigneerd) plan van 1934 en getypeerd door gecombineerde bedaking met pannen en doorbroken door vlak afgedekte dakkapellen en een overkragende dakrand.

Cottagevilla

Rubenslaan 4 (De Haan)
Cottagevilla uit de interbellumperiode, getypeerd door het onregelmatige volume met in- en uitsprongen en de pannen bedaking met dakvensters. Recent volledig witbeschilderd waardoor de oorspronkelijke imitatievakwerkverdelingen zijn verdwenen.

Cottagevilla

Van Maerlantlaan 8 (De Haan)
Cottagevilla ontworpen in 1927 door architect Gustave Carlier (Brussel). Wit beschilderde baksteenbouw onder typerende bedaking met wolfseind en dakkapel.

Cottagevilla

Tenierslaan 1 (De Haan)
Cottagewoning met aanpalende garagebergplaats mogelijk gebouwd in de jaren 1930. Oorspronkelijk volledig onbeschilderd, thans witbeschilderde baksteenbouw met plint.

Cottagevilla

Tollenslaan 1 (De Haan)
Imposante cottagevilla naar ontwerp van architect A. Rombouts (Brussel) van 1929. Volume onder pagodevormige bedaking met dakkapellen en overkragende dakrand.

Cottagevilla

Vondellaan 3-5 (De Haan)
Dubbele cottagevilla uit de jaren 1920-1930. Witbeschilderde baksteenbouw op gepikte plint, afgedekt door wisselend dakenspel. Centrale puntgevel met pseudo-vakwerk in bovenpartij.

Cottagevilla

Vondellaan 14 (De Haan)
Cottagevilla uit de interbellumperiode ontworpen door architect Maurice Haegebaert (De Haan).

Cottagevilla La Closerie

Jean d'Ardennelaan 16 (De Haan)
Cottagevilla uit de jaren 1930 in omhaagde tuin; stilistisch aanleunend bij de Anglo-Normandische stijl. Typische combinatie van baksteen en beschilderde, bepleisterde bovenbouw.

Cottagevilla Les Ondes

Tenierslaan 3 (De Haan)
Ruime villa met dubbele ondergrondse garage uit het einde van de jaren 1920, geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Typerende volumewerking onder wisselend, pannen dakenspel.

Driegezinsvilla

Bretoenselaan 16-20 (De Haan)
Driegezinswoning uit het einde van de jaren 1920-begin van de jaren 1930. Verhoogde begane grond boven de in de helling ingewerkte garages; variërende vorm voor de buitentrappen.

Driegezinsvilla

Bretoenselaan 19-23 (De Haan)
Koppelwoning naar verluidt gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), vermoedelijk in de jaren 1930. Inplanting op duinhelling met ingewerkte garage.

Driegezinsvilla naar ontwerp van Léon Ide

Bretoenselaan 25, Jordaenslaan 14-16 (De Haan)
Ten dele gekoppelde woningen van 1936 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Representatief voor de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villabouw.

Driegezinswoning

Gracialaan 13-17 (De Haan)
Driegezinswoning uit de jaren 1920-1930 waarvan centraal gedeelte modernistisch geïnspireerd; links en rechts geflankeerd door in oorsprong identieke, in spiegelbeeld ontworpen panden.

Driegezinswoning

Dantelaan 10-12, Jean d'Ardennelaan 4 (De Haan)
Eén van de eerste villa’s in De Haan; eertijds zogenaamd "Les Drapeaux", "Marie" en "Eugenie". Ruime driegezinswoning van rond 1900 met gearticuleerd volume en eertijds twee spitse torens achteraan.

Driegezinswoning

Gracialaan 7-11 (De Haan)
Driegezinswoning gesigneerd architect "L. IDE" (De Haan) en aannemer "VAN BELLE" (De Haan), van 1935. Symmetrisch geheel van deels beraapte baksteen onder pannen daken, uitgebouwd rond de middelste woning met risalietvormende puntgevel.

Driegezinswoning

Miltonlaan 8-12 (De Haan)
Driegezinswoning van 1934, gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) en aannemer "L. VAN BELLE" (De Haan); regionalistische stijl met lichte verwijzingen naar de modernistische vormentaal.

Driegezinswoning Clair Logis, Châlet des Roses en Doux séjours

Dantelaan 4-8 (De Haan)
In een bocht gebouwde driegezinswoning gesigneerd door architect "M. HAEGEBAERT" (De Haan) naar een ontwerp van 1937.

Dubbelvilla

Maria-Hendrikalaan 16-18 (De Haan)
Villa van kort na de Tweede Wereldoorlog onder schilddak doorbroken door onder meer dakkapellen onder mansardedak.

Dubbelvilla

Van Maerlantlaan 34 (De Haan)
Dubbelvilla mogelijk deels ontstaan in de jaren 1930, maar sterk gewijzigd na de Tweede Wereldoorlog. Volume met bepleisterde baksteengevels afgedekt door wisselend spel van pannen daken, gelegen in een tuin met bepleisterde bakstenen pijlers.

Dubbelvilla

Koninklijke Baan 16-18 (De Haan)
Dubbelhuis opgetrokken in de jaren 1920 in cottagestijl, onder meer gekenmerkt door wisselend pannen dakenspel, afwisselend witgeschilderde en bakstenen vlakken.

Dubbelvilla

Koninklijke Baan 36 (De Haan)
Tweegezinswoning in spiegelbeeldschema, mogelijk uit het eind van de jaren 1920; in een bouwaanvraag van 1938 voor het aanbrengen van een afgeronde erker, rechts op de begane grond, naar ontwerp van Maurice Haegebaert, vermeld als "Garage Royal".

Dubbelvilla

Rubenslaan 21-23 (De Haan)
Dubbelvilla ontworpen in 1937 door architect Léon Ide (De Haan). Oorspronkelijk volledig witbeschilderde villa met modernistische invloeden.

Dubbelvilla 't Craeynest en Marie Bonheur

Popplaan 2-4 (De Haan)
Dubbelvilla gelegen aan de trapjes die de Popplaan verbinden met de Normandiëlaan. Gebouwd naar ontwerp van 1947 van architect Léon Ide (De Haan). Regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, onder meer gekenmerkt door scherpe pannen zadeldaken.

Dubbelvilla A la Mirou en Les Bruyères

Koninklijke Baan 48-50 (De Haan)
Tweegezinswoning van 1947 gebouwd in spiegelbeeldschema en gesigneerd door architect "LÉON IDE" (De Haan) en aannemer "W. DEVRIESE" (De Haan). Sobere regionalistische villa met witbepleisterde gevels.

Dubbelvilla Begonia en Tulipe

Gracialaan 3-5 (De Haan)
Dubbelvilla vermoedelijk uit de jaren 1940, gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan).

Dubbelvilla Betelgeuze en Zonnegaard

Jean d'Ardennelaan 8-10 (De Haan)
Tweegezinswoning in cottagestijl naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1928 beïnvloed door de Anglo-Normandische stijl. Gearticuleerd volume onder wisselend dakenspel.

Dubbelvilla Casmate en Mia Casa

Jean d'Ardennelaan 12, Van Maerlantlaan 9 (De Haan)
Tweegezinswoning gebouwd volgens spiegelbeeldschema en gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan), daterend van 1935. Eén bouwlaag onder grote pannen zadeldaken met klimmende dakkapellen.

Dubbelvilla Chante le coq

Van Maerlantlaan 2 (De Haan)
Tweegezinswoning uit het einde van de jaren 1920, geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl.

Dubbelvilla Cythère en Coq à l'ane

Normandiëlaan 14-16 (De Haan)
Oorspronkelijk enkel bestaande uit nummer 14, vermoedelijk daterend uit de jaren 1930, en in de jaren 1950 uitgebreid met het huidige nummer 16 en onder meer voorzien van één en dezelfde bedaking. Regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Dubbelvilla De dolfijnen

Shakespearelaan 14-16 (De Haan)
Grote villa in Anglo-Normandische stijl, thans tweegezinswoning, van de jaren 1930 gesigneerd architect "A. LAENEN" (Schaarbeek). Hoekgebouw duidelijk ontworpen in functie van het bouwterrein.

Dubbelvilla Fioretti en Serenella

Mercatorlaan 8-10 (De Haan)
Tweegezinswoning gebouwd volgens spiegelbeeldschema en gesigneerd "LÉON IDE" (De Haan) van 1936. Twee imposante puntgevels met houten bebording in de top en pergola op de begane grond.

Dubbelvilla Ginko en Alleluia

Prinses Josephinelaan 9-11 (De Haan)
Symmetrische tweegezinswoning, gesigneerd "M. HAEGEBAERT" (De Haan), waarvoor plannen van 1936. Regionalistische stijl met lichte verwijzingen naar de modernistische vormentaal.

Dubbelvilla Heure Bleue en Les Diablerets

Cervanteslaan 7-9 (De Haan)
Dubbelvilla van 1931.

Dubbelvilla Killarney en Broken Hill

Rubenslaan 38-40 (De Haan)
Villa uit de jaren 1940, gesigneerd "L. IDE" (De Haan) en getypeerd door de strooien bedaking met verschillende dakvensters en een hoge schoorsteen. Witbeschilderde baksteenbouw op onbeschilderde plint.

Dubbelvilla La Maisonette en Savoyarde

Shakespearelaan 3-5 (De Haan)
Dubbelhuis ontworpen in 1928 door architect Gustave Carlier (Brussel) in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Dubbelvilla La Provençale en La Balancelle

Rembrandtlaan 8-9 (De Haan)
Interbellumvilla opgetrokken naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in 1936 in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, zie scherp, pannen zadeldak met doorbrekingen van platte dakvensters.

Dubbelvilla La Sapinière en Menu Bois

Quinten Matsijslaan 9-10 (De Haan)
Tweegezinswoning van 1927 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine), geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Geknikte en gemansardeerde bedaking met dakvensters.

Dubbelvilla La Tourelle en La Palette

Vondellaan 4-6 (De Haan)
Ruime cottagevilla met onder meer hotelfunctie uit het einde van de jaren 1920 naar ontwerp van architect Charles Coomans (Brussel).

Dubbelvilla Laagduin en Hoogduin

Rubenslaan 17-19 (De Haan)
Tweegezinswoning van 1928 naar ontwerp van architect Léon Ide, geïnspireerd op de Anglo-Normandische stijl. Verhoogde villa op souterrain met telkens garage.

Dubbelvilla Lange Wapper en Robin des Bois

Waterkasteellaan 13-15 (De Haan)
Dubbelvilla ontworpen, vermoedelijk circa 1950, naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Dubbelvilla Le Coffret en Coctail

Dürerlaan 2, Vondellaan 1 (De Haan)
Modernistisch getinte tweegezinswoning uit het interbellum. Verhoogde begane grond waarboven twee bouwlagen onder plat dak. Baksteenbouw met gecementeerde plint. Gevarieerd grondplan, zie erkers en uitbouwen.

Dubbelvilla Le Joyeux en Sole Mio

Quinten Matsijslaan 5-6 (De Haan)
Tweegezinswoning uit 1926, naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Lage villa gebouwd volgens spiegelbeeldschema en gedomineerd door een laag overkragend zadeldak doorbroken door middel van puntgevel met pseudovakwerk.

Dubbelvilla Les abeilles en La ruche

Tenierslaan 6-8 (De Haan)
Tweegezinswoning gebouwd volgens spiegelbeeldschema vermoedelijk van de jaren 1925 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Voorheen niet beschilderde baksteen op gepikte plint.

Dubbelvilla Les Bambins en Les Douglas

Mercatorlaan 22, Tenierslaan 4 (De Haan)
Dubbelvilla van 1936 gesigneerd door architect "LÉON IDE" (De Haan), uitgevoerd in regionalistische stijl met modernistische vormentaal. Gekenmerkt door symmetrische bouw, centrale inkompartij onder lessenaarsdak geflankeerd door puntgevels met ronde erkers en bekronend balkon.

Dubbelvilla Les Dunes fleures en Les sables d'or

Goethelaan 2, Mercatorlaan 12 (De Haan)
Dubbelvilla uit de jaren 1920-1930 gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Kenmerkend voorkomen van samengestelde, steile, pannen daken doorbroken door dakvensters.

Dubbelvilla Les Halbruns en Les Colverts

Mercatorlaan 5-7 (De Haan)
Dubbelvilla in spiegelbeeldschema ontworpen door architect Jo Verleye (Knokke) in 1951 in sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Dubbelvilla Les Iris en Tadorne

Miltonlaan 4-6 (De Haan)
Dubbele cottagevilla ontworpen in 1928 door architect Ed. Vanden Bilcke (De Haan). Pand opgetrokken volgens spiegelbeeld; twee bouwlagen op souterrain (dubbele garage, waarvan nog één poort met bovenlicht). Kenmerkend voorkomen van een afgewolfd pannen zadeldak doorbroken door klimmende dakkapel.

Dubbelvilla Les Issambres

Rembrandtlaan 6-7 (De Haan)
Dubbelvilla geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl en gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1925; thans samengevoegd tot één woning.

Dubbelvilla Les Oursins en Les Pinguins

Orteliuslaan 25, Rubenslaan 16 (De Haan)
Tweegezinsvilla naar ontwerp van architect E. Vanden Bilcke (De Haan) van 1928. Kenmerkende pannen zadeldaken met wolfseinden doorbroken door schoorsteen en klimmende dakkapellen, en bepleisterde bakstenen gevels met pseudovakwerk ter hoogte van tweede bouwlaag en geveltoppen.

Dubbelvilla Les Vagues en Les Brisants

Gracialaan 4-6 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Charles Van Nueten (Brussel) in 1928, nummer 6 later verbouwd onder leiding van architect Léon Ide (De Haan). Regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door pannen tentdak.

Dubbelvilla Mammy's cottage en Ambères

Prins Karellaan 23-25 (De Haan)
Dubbelvilla met (gedeeltelijke) souterrain, gebouwd in 1946 naar een ontwerp van architecten Paul De Vroye en Marcel Titz. Regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Dubbelvilla Mar y Sol en Cosy Corner

Jean d'Ardennelaan 1-3 (De Haan)
Tweegezinswoning gedateerd 1920 zie geschilderd opschrift in cartouche (nummer 1); in 1935 uitgebreid met terras en garage naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan).

Dubbelvilla Massabielle en Windy Hill

Bretoenselaan 22-24 (De Haan)
Dubbelvilla gebouwd ter vervanging van een tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigde woning, naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) en gebouwd door "GUSTAAF LARIDON/ ENTREPRENEUR LE COQ S/M".

Dubbelvilla Morgengave

Prins Umbertolaan 2-4 (De Haan)
Gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1950. Vrij massieve villa opgetrokken volgens spiegelbeeldschema en onder meer gekenmerkt door een pannen schilddak, doorbroken door geprofileerde schoorstenen en door risalietvormende tuitgevels onder zadeldak.

Dubbelvilla Neptune en Belvedère

Zeedijk-De Haan 20-21, 22 (De Haan)
Koppelvilla gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van circa 1956 in een sobere regionalistische stijl.

Dubbelvilla Ondine en Duin en dal

Van Maerlantlaan 24-26 (De Haan)
Tweegezinswoning naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1937 in cottagestijl met verwijzingen naar de art deco (zie schrijnwerk).

Dubbelvilla Pa en Ma en Far east

Prins Umbertolaan 9-11 (De Haan)
Tweegezinswoning in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, gebouwd naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1950. Gebouwd volgens spiegelbeeldschema en gekenmerkt door het scherpe, pannen zadeldak doorbroken door klimmende dakkapellen.

Dubbelvilla Rietvoorn en Liereman

Prinses Josephinelaan 17-19 (De Haan)
Tweegezinswoning met halfondergrondse garage, gesigneerd "A. JANSSENS" en in het kadaster geregistreerd in 1957. Dominerende, afgewolfde rieten bedaking en houten bebording in zijgeveltoppen.

Dubbelvilla Rozendal en Blanche Neige

Rembrandtlaan 4-5 (De Haan)
Dubbelvilla gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1950. Typerend materiaalgebruik bestaande uit rode baksteenbouw met witte bepleistering voor de verdieping.

Dubbelvilla Rustoord en Hartelust

Quinten Matsijslaan 1-2 (De Haan)
Dubbelvilla uit de interbellumperiode, onder meer gekenmerkt door puntgevels onder pannen zadeldaken, witbeschilderde baksteengevels, pseudovakwerk in geveltoppen, open portaal bekroond door balkon, ramen en/of bovenlichten met kleine roedeverdeling.

Dubbelvilla Sunrise en Glemarec

Raffaëllaan 19-21 (De Haan)
Tweegezinswoning naar verluidt gebouwd naar een ontwerp van 1937 van architect Maurice Haegebaert, geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl.

Dubbelvilla van 1949

Waterkasteellaan 7B (De Haan)
Grootschalige dubbelvilla op L-vormig grondplan, gebouwd naar een ontwerp van architect André Bonehill (Knokke) van 1949.

Eenheidsbebouwing

Zeedijk-De Haan 13-18 (De Haan)
Eenheidsbebouwing met winkel- en horecafunctie op gelijkvloerse verdieping en erboven woongelegenheden. Het geheel is samen met de panden aan het Leopoldplein nummers 4-14 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en gebouwd in de tweede helft van de jaren 1950.

Eenheidsbebouwing Peter An en Bazar de Coq

Koninklijke Baan 11-13 (De Haan)
Fasegewijze ontstane eenheidsbebouwing op de hoek van de Dürerhelling, die oorspronkelijk de "Laiterie du Coq" en de nog bestaande winkel van de Bazar groepeerde met woningen op de bovenverdieping; gesigneerd architect Maurice Haegebaert (De Haan), en respectievelijk daterend van 1934 (hoekpand) en 1935.

Eenheidsbebouwing van handelspanden

Leopoldplein 4-14 (De Haan)
Samenstel van zes handelspanden gebouwd op een concave rooilijn ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en samen met de panden aan de Zeedijk-De Haan nummers 13-18 gebouwd in de tweede helft van de jaren 1950.

Elektriciteitscabine

Jordaenslaan (De Haan)
Elektriciteitscabine uitgewerkt als kapelletje met aan straatzijde getoogde Marianis. Vermoedelijk gebouwd in de jaren 1950; hoorde oorspronkelijk bij het hier gelegen kindertehuis "Notre Dame" dat werd ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en is gesloopt in 1982.

Memlinglaan (De Haan)
Langs de tramlijn gelegen elektriciteitscabine, vermoedelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Laag, grosso modo vierkant gebouwtje onder plat dak.

Gekoppelde burgerhuizen

Duinenpad 4-10 (De Haan)
Samenstel van vier woningen met halfondergrondse autobergplaatsen, gebouwd circa 1949 naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan).

Handelspand ontworpen door Léon Ide

Leopoldplein 11 (De Haan)
Handelswoonhuis ontworpen in 1960 door architect Léon Ide (De Haan).

Hoekhuis

Koninklijke Baan 25 (De Haan)
Hoekpand van drie bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Donkeroranje baksteenbouw verlevendigd door middel van beschilderde banden.

Hoekpand villa Raymond

Zeedijk-De Haan 2 (De Haan)
Hoekpand aansluitend bij de villatypologie in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl doch met modernistische inslag, gebouwd naar plannen van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1937.

Hoekpand Wolfgang

Koninklijke Baan 35 (De Haan)
Hoekpand gebouwd in 1936, stilistisch in oorsprong beïnvloed door de modernistische bouwtrant onder meer qua schrijnwerk met horizontale verdelingen en hoekige balkons.

Hotel Astel

Koninklijke Baan 17 (De Haan)
Hotel geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Wisselend dakenspel met dakvensters en -kapellen. Baksteenbouw, deels verlevendigd met witbepleisterde muurgedeelten.

Hotel Auberge des Rois

Zeedijk-De Haan 1 (De Haan)
Grote villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1937 in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl met lichte modernistische inslag.

Hotel Chant d'Oiseaux

Shakespearelaan 9 (De Haan)
Cottagevilla naar ontwerp van architect Gustave Carlier (Brussel) uit 1927, licht gewijzigd in 1929. Villa op verhoogde begane grond onder pannen zadel- en schilddaken. Typisch materiaalgebruik van baksteen met gecementeerde delen.

Hotel Hildekind

Dürerlaan 1, Murillolaan 5 (De Haan)
Hoekpand uit 1925, gebouwd in cottagestijl naar ontwerp van architect Gustave Carlier na sloop van een oudere woning. Kenmerkend voorkomen van vakwerkimitatie, opengewerkt portaal, erkers en ramen, deuren en bovenlichten met roedeverdeling.

Hotel Joli bois

Jean d'Ardennelaan 9 (De Haan)
Ontworpen als hotel met modern comfort in 1929-1930, heden Zeecentrum van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Op een pijler van de toegang gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) en aannemer Peter Beirens (De Haan).

Hotel Les Dunes

Leopoldplein 5-7 (De Haan)
Hoekpand gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Hendrik Bovée (Brugge) als familiepension en in 1957 naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) verbouwd en verhoogd.

Huize Biekorf

Camôeslaan 6 (De Haan)
Villa gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Twee bouwlagen boven souterrain, afgedekt door gevarieerde pannen bedaking met wolfseinden en markant schouwvolume.

Hôtel des Familles

Koninklijke Baan 30 (De Haan)
Hotel opgericht in 1898 en vergroot in 1930 zie onder meer jaarcartouches in borstwering van dakvenster onder gebogen kroonlijst; in 1955 verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan).

Kleine villa

Cellinilaan 2 (De Haan)
Cottagevilla uit 1927 gebouwd naar een ontwerp van architect Jos. De Groote (Blankenberge). Het overhoeks torentje domineert het gemansardeerde schilddak.

Meergezinsvilla

Koninklijke Baan 8-14 (De Haan)
Meergezinsvilla gesigneerd architect "GUSTAVE CARLIER" (Brussel) en aannemer "C. DECUYPER" (Bredene) op de inrijpoort. Vermoedelijk daterend uit het midden van de jaren 1920. Sluit qua vormgeving aan bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl zie wisselend dakenspel onder meer met wolfseinden en klimmende dakkapellen.

Meergezinswoning Eglantier

Murillolaan 3 (De Haan)
Klein appartementsgebouw, oorspronkelijk dubbele villa naar verluidt daterend van 1933. Gebouwd volgens spiegelbeeldopstand. Twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.

Meergezinswoning Red Rose en White Rose

Bilderdijklaan 15-17 (De Haan)
Hoger gelegen, volumineuze meergezinswoning gebouwd in 1926. Symmetrisch opgebouwd en gedomineerd door twee risalietvormende puntgevels.

Modernistisch appartementsgebouw

Dürerhelling 2-4 (De Haan)
Modernistisch appartementsgebouw met twee winkelpuien tussen privé-deuren, uit de jaren 1930, gesigneerd architect "L. IDE" (De Haan) en "O. BEIRENS ENTREPRENEUR VLISSEGHEM".

Modernistische tweegezinswoning

Jordaenslaan 3-5 (De Haan)
Modernistisch geïnspireerde tweegezinswoning naar ontwerp van eigenaar-architect J. Lemmens van 1933. Betonnen structuur en bakstenen gevels, beraapt voor venster- en deuromlijstingen en op de bovenverdieping.

Modernistische villa Goëlands

Zeedijk-De Haan 34 (De Haan)
Alleenstaande modernistische villa op "versteende" duin met beeld van liggend, vrouwelijk naakt, "Nixe" van Jan Anteunis (Gent). Ontworpen in 1933 door architect Jules Lippens (Gent) als studio voor de schilder Willy Jocque (Gent)

Modernistische villa Les pierres claires

Gracialaan 26 (De Haan)
Modernistische villa van 1933 op de hekpijlers gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) en aannemer "E. PIESSENS" (De Haan). Inplanting op de duintop, gebruikmakend van de terreinhelling voor het onderbrengen van de garage aan straatkant.

Residentie Albatros

Gracialaan 1, Mercatorlaan 2 (De Haan)
Eclectische eenheidsbebouwing in naar een ontwerp van architect Jeroom Piens (Gentbrugge) van 1928. Hoekcomplex met souterrain en twee bouwlagen onder schilddak.

Residentie Mayfair

Zeedijk-De Haan 47 (De Haan)
Betonbouw van het eind jaren 1970 naar ontwerp van architect J.C. Van Biervliet.

Ruime tweegezinswoning

Normandiëlaan 22-24 (De Haan)
Ruime tweegezinswoning volgens spiegelbeeld gebouwd en naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in 1937. Twee bouwlagen met souterrain onder leien schilddak.

Ruime villa

Normandiëlaan 6 (De Haan)
Cottagevilla van het dubbelhuistype ontworpen in 1928 door architect Maurice De Meester (Brugge).

Tweegezinscottage

Vondellaan 7-9 (De Haan)
Lage dubbele, cottagewoning uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Verhoogde begane grond waarop één bouwlaag onder schild- en mansardedak met klimmende dakkapellen.

Tweegezinsvilla in spiegelbeeldschema

Camôeslaan 3-5 (De Haan)
Witbeschilderde tweegezinswoning met ondergrondse garages, in spiegelbeeldschema gebouwd vermoedelijk in de late jaren 1920-begin jaren 1930.

Tweegezinswoning

Van Maerlantlaan 12-14 (De Haan)
Vermoedelijk in de interbellumperiode gebouwd naar een ontwerp van architect Ad. Puissant (Brussel). Regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Tweegezinswoning Bois Dormant en Go West

Waterkasteellaan 9-11 (De Haan)

Tweegezinswoning Chat Botté en La Trentaine

Waterkasteellaan 33-35 (De Haan)
Villa getekend door architect Léon Ide (De Haan) in 1950 en uitgevoerd door "G. LARIDON/ ENTREPRENEUR" zie gevelsteen. Stilistisch aansluitend bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl.

Tweegezinswoning Eureka en Béguinage

Maria-Hendrikalaan 11-13 (De Haan)
Lage dubbelvilla ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine) in 1937. Regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, onder meer gekenmerkt door het scherpe, pannen zadeldak.

Tweegezinswoning Hazenhoek en Duinhoeve

Prinses Astridlaan 14-16 (De Haan)
Dubbelvilla van circa 1950 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Kenmerkend voorkomen van de scherpe, pannen zadeldaken, doorbroken door schoorsteenvolumes en dakkapellen.

Tweegezinswoning Pomme de Pin en Pomme d'Api

Waterkasteellaan 30-32 (De Haan)
Dubbelvilla ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in 1950 in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Viergezinswoning

Shakespearelaan 6-12 (De Haan)
Viergezinswoning van circa 1930. Baksteenbouw bestaande uit verhoogde begane grond onder wisselend dakenspel onder meer kort overstekend zadeldak. Diverse gevelparementen met onder meer loggia's, erkers met bekronende balkons.

Villa

Holbeinlaan 3 (De Haan)
Villa vermoedelijk uit de jaren 1940 gebouwd in regionalistische stijl. Kenmerkend pannen zadeldak met tuitgevels op schouderstukken; deels witbeschilderde deels bepleisterde baksteengevels op gepekte plint.

Villa

Normandiëlaan 23 (De Haan)
Vermoedelijk pas na de Tweede Wereldoorlog opgetrokken villa in een sobere regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door pannen schilddak, doorbroken door vlak afgedekte dakkapel en door schoorsteen; witbeschilderde baksteengevels op gepekte plint.

Villa

Rubenslaan 8 (De Haan)
Villa uit de late jaren 1930 gedomineerd door het scherpe strodak, doorbroken door dakuitbouw en de flankerende, imposante en geprofileerde schoorsteen. Wit beschilderde baksteenbouw met puntgevel aan straatkant, waarvan de geveltop is ingevuld met daktegels.

Villa

Koninklijke Baan 31 (De Haan)
Villa, oorspronkelijk met rieten dak, vermoedelijk uit het einde van de jaren 1940. Loggia aan de voorgevel en erker. Witbeschilderde gevels en plint van rode baksteen.

Villa

Rubenslaan 9 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerpplan van architect Léon Ide (De Haan) van 1936. Regionalistische stijl met lichte modernistische invloeden in de volumewerking onder meer door scherp zadeldak.

Villa

Rubenslaan 30 (De Haan)
Villa vermoedelijk uit de interbellumperiode, gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Wit beschilderde baksteenbouw onder steile, pannen bedaking met dakvensters.

Villa

Rubenslaan 20 (De Haan)
Villa van 1937 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Wit beschilderde baksteenbouw onder scherpe, pannen zadeldaken met quasi centrale schoorsteen.

Villa

Van Maerlantlaan 5 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) van 1928 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa

Van Maerlantlaan 17 (De Haan)
Villa uit eind de jaren 1950 gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) en met als uitvoerder "A. LUST". Typerende streekeigen stijlkenmerken van de traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl.

Villa Abri Sint-Hubert

Carlierlaan 3 (De Haan)
Villa in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept", gebouwd naar een ontwerp van 1935 van architecten H. Vaerwyck-Suys en R. Vaerwyck. Opschrift "ANNO DNI: 1936" op bas-reliëf van de centrale borstwering met huisnaam en Sint-Hubertusvoorstelling.

Villa Stefanie

Rubenslaan 28 (De Haan)
Villa van 1939 ontworpen door ingenieur A.I.A. Thomas (Gent). Wit beschilderde villa afgedekt door samengestelde, rieten bedaking met dakvensters.

Villa 't Abelenhof

Normandiëlaan 5 (De Haan)
Villa gesigneerd "LÉON IDE" (De Haan) en ontworpen in 1935. Typerend gebruik van regionale, landelijke stijlkenmerken: scherpe pannen zadeldaken, doorbroken door dakkapellen.

Villa 't Hoefijzer

Waterkasteellaan 19 (De Haan)
Villa, ontworpen door architect Maurice Haegebaert in 1958, in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa 't Hof ten Haene

Guido Gezellelaan 7 (De Haan)
Villa van 1936 gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, onder meer gekenmerkt door scherp pannen zadeldak, doorbroken door schoorstenen en door klimmende dakkapel.

Villa 't Lijsternest

Van Maerlantlaan 3 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1932 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa 't Waailand

Prinses Astridlaan 12 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Fritz Coppieters (Gent) van 1950 na de sloop van een in de Tweede Wereldoorlog vernietigde villa. Witbeschilderde baksteenbouw onder pannen, steile bedaking.

Villa 't Waterwild

Duinenpad 5 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) en in het kadaster geregistreerd in 1956.

Villa Arc en ciel

Jean d'Ardennelaan 18 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1935 in regionalistische stijl.

Villa Armanjac

Prinses Josephinelaan 21 (De Haan)
Villa van 1946 ontworpen door de architecten Gaston en Roger Ide (Brussel) en stilistisch aansluitend bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Avondster

Schillerlaan 5 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1937 in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Azurea

Shakespearelaan 2-4 (De Haan)
Villa van 1927 (zie bouwplan doch Brusselse architectennaam onleesbaar). Naar verluidt circa 1964 verbouwd onder leiding van architect Albert Poelaert (Aalst) en circa 2009-2010 opnieuw ingrijpend verbouwd naar de oorspronkelijke situatie.

Villa Bagatelle

Miltonlaan 7, Van Maerlantlaan 13 (De Haan)
Dubbele cottagevilla gebouwd naar ontwerp van architect F. Ahn (Brussel) van 1936 beïnvloed door de Anglo-Normandische stijl.

Villa Bloemenkorf

Vondellaan 12 (De Haan)
Lage cottagevilla gebouwd naar een ontwerpplan van 1936 van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Thans volledig beschilderde baksteenbouw met bepleisterde bovenbouw.

Villa Bloemenlei

Rubenslaan 15 (De Haan)
Villa ontworpen in 1928 door architect Léon Ide (De Haan), geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Typisch materiaalgebruik bestaande uit bruin/oranje baksteen voor de onderbouw en bepleisterde vlakken, met imitatievakwerk in de puntgevels.

Villa Bloementuiltje

Dantelaan 2 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan), van 1934. Stilistisch beïnvloed door de Anglo-Normandische stijl, zie pseudovakwerk in het topstuk van de centrale risalietvormende puntgevel.

Villa Bon accueil

Montaignelaan 2 (De Haan)
Volgens de bewoners in 1902 gebouwd als villa (rechterdeel) en circa 1936 naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert aangepast en uitgebreid tot hotel, onder meer met eetzaal.

Villa Bougainvilliers

Van Eycklaan 6 (De Haan)
Oorspronkelijk dubbelvilla gebouwd naar een ontwerp van 1927 van architect E. Vanden Bilcke (De Haan) en sinds circa 2003 samengevoegd tot één woning. Eertijds geïnspireerd door de Anglo-Normandische architectuur doch thans uniform beschilderde baksteenbouw met bepleisterde bovenbouw met imitatievakwerk.

Villa Brin de Fantaisie

Prins Umbertolaan 8 (De Haan)
Villa naar verluidt gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Somers en geregistreerd in het kadaster in 1954. Aansluitend bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Brise Marine

Holbeinlaan 5 (De Haan)
Vrijstaande villa uit de interbellumperiode in cottagestijl, onder meer gekenmerkt door wisselend spel van pannen daken, doorbroken door risalietvormende geornamenteerde schoorsteen.

Villa Capa

Maria-Hendrikalaan 17 (De Haan)
Oorspronkelijk villa die volgens de plannen "a été démoli courant de l'année 1944" en herbouwd in 1945. Stilistisch aanleunend bij de cottagestijl, onder meer gekenmerkt door scherp, overkragend, pannen zadeldak en imitatievakwerk op de bovenbouw.

Villa Carisa

Waterkasteellaan 37 (De Haan)
Eenlaagse villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl; in het kadaster geregistreerd in 1960.

Villa Carpe Diem en bunker

Prins Karellaan 12 (De Haan)
Villa uit de interbellumperiode ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en in 1976 uitgebreid onder leiding van architect Willem Haegebaert (De Haan).

Villa Casa Bianca

Jordaenslaan 7 (De Haan)
Villa gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) voor de brouwersfamilie Cordier (zie bouwplan).

Villa Casita

Normandiëlaan 3 (De Haan)
Villa van 1935 gesigneerd door architect "LÉON IDE" (De Haan) en "P. BEIRENS/ ENTREPRENEUR"; opgetrokken in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Champi

Mercatorlaan 17 (De Haan)
Villa van 1936 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Chante le vent

Mercatorlaan 14 (De Haan)
Villa met rieten bedaking ontworpen circa 1955 door architect Maurice Haegebaert (De Haan) en gebouwd door aannemer "DEVREESE". Sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl .

Villa Cinderella

Bretoenselaan 6 (De Haan)
Villa gedomineerd door rieten bedaking, vermoedelijk gebouwd in de jaren 1950.

Villa Clair matin

Cellinilaan 4 (De Haan)
Cottagevilla met garage, gebouwd in de jaren 1920. Thans volledig witbeschilderd; oorspronkelijk beraapte en beschilderde bovenbouw op bakstenen begane grond met gemetselde bakstenen motieven.

Villa Clos des Eglantiers

Velasquezpad 8 (De Haan)
Op de top van een duin ingeplante villa met uitgestrekte, omgevende tuin. Oorspronkelijk met het aanpalende Bilderdijklaan nummer 25 ontworpen in 1925 door architect Valentin Vaerwyck (Gent); uitbreiding links met oorspronkelijk garage wordt naar ontwerp van dezelfde architect in 1933 verhoogd.

Villa Coccinelle

Prins Boudewijnlaan 4 (De Haan)
Sobere villa gebouwd naar een ontwerp van ingenieur-architect Eug. Dochez van 1952.

Villa Cocorico

Jean d'Ardennelaan 2 (De Haan)
Cottagevilla uit de interbellumperiode opgetrokken in een regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door afgewolfd pannen zadeldak.

Villa Con Amore

Rubenslaan 36 (De Haan)
Villa vermoedelijk gebouwd in het interbellum in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Typerende wit beschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken met gesculpteerde schouw en dakvensters; sierankers.

Villa Cosy Nook

Vondellaan 8 (De Haan)
Grote villa uit het begin van de jaren 1920, gebouwd in Anglo-Normandische stijl en thans opgedeeld in appartementen. Verhoogde begane grond waarop één à twee bouwlagen onder wisselend dakenspel.

Villa Cotanou

Prinses Astridlaan 9 (De Haan)
Villa uit de jaren 1930 in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl gekenmerkt door de wit beschilderde bakstenen gevels onder pannen zadeldak met dakkapellen en centrale schoorsteen.

Villa Crête du Coq

Rubenslaan 43 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van 1951 van de hand van architect André Bonehill (Knokke). Versoberde regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door een scherp pannen zadeldak met schoorstenen.

Villa Céphée

Miltonlaan 5 (De Haan)
Kleine villa van 1936 naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Eén bouwlaag op souterrain met garage. Schilddak met klimmende dakkapel.

Villa De Kelle

Velasquezlaan 1 (De Haan)
Villa gebouwd in de jaren 1950 naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Domino

Rubenslaan 22 (De Haan)
Villa gesigneerd door architect Léon Ide (De Haan) en opgetrokken volgens een bouwplan van 1956. Villa in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, zie steile, pannen bedaking met geprofileerde schoorsteen en dakkapellen.

Villa Dudosala

Rubenslaan 6 (De Haan)
Villa opgetrokken naar een ontwerp van architecten Joseph en Luc Viérin (Brugge) van 1935. Gekenmerkt door scherp strodak, doorbroken door geprofileerde schoorstenen.

Villa Duinroosje

Maria-Hendrikalaan 9 (De Haan)
Villa gebouwd in 1949 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge). Regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl stijl, onder meer gekenmerkt door scherp pannen zadeldak.

Villa Emilia

Vondellaan 2 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1936 in sobere regionalistische stijl met modernistische inslag.

Villa En plein vent

Prinses Astridlaan 11 (De Haan)
Villa gebouwd in 1950 naar een ontwerp van architect André Bonehill (Knokke). Schuin georiënteerde villa met sobere regionalistische en landelijk geïnspireerde kenmerken zoals steile, pannen bedaking met dakvenster en witbeschilderde gevels.

Villa Esmeralda

Van Maerlantlaan 10 (De Haan)
Villa geregistreerd in het kadaster in 1959 in een vrij logge, regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Etoile au grand large

Jean d'Ardennelaan 11 (De Haan)
Villa in cottagestijl uit de tweede helft van de jaren 1920. Souterrain met onder meer autobergplaats.

Villa Evergreen

Waterkasteellaan 29 (De Haan)
Villa, uit de jaren 1950 gebouwd in een vrij logge regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, getypeerd door steile, pannen bedaking met dakvensters en schouw.

Villa Fernandine

Velasquezlaan 7 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) van 1962 in sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Gai Soleil

Maria-Hendrikalaan 14 (De Haan)
Villa uit de interbellumperiode in een regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door scherp, thans aflopend pannen zadeldak.

Villa Gai-Printemps

Camôeslaan 9 (De Haan)
Villa van 1928 naar ontwerp van architect E. Vanden Bilcke (De Haan) en in 1965 verbouwd naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan).

Villa Gallina

Dantelaan 1, Van Maerlantlaan 1 (De Haan)
Villa op verhoogde begane grond, vermoedelijk uit de jaren 1920. Oorspronkelijk een villa met loggia en houten frontonconstructie met achterliggend zonneterras.

Villa Guiton

Jean d'Ardennelaan 14 (De Haan)
Kleine cottagevilla van 1929. Witbeschilderde baksteengevels op gepikte plint, ramen en deuren met kleine roedeverdeling, mansardedak onderbroken door klimmende dakkapellen.

Villa Heksenhuis

Prinses Josephinelaan 3 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1937. Baksteenbouw, geïnspireerd op de streekeigen bouwtrant.

Villa herbouwd door Léon Ide

Maria-Hendrikalaan 15 (De Haan)
Oorspronkelijk villa die volgens de plannen werd "gesloopt in 1944" en herbouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in 1948.

Villa Het Galjoen

Jean d'Ardennelaan 24 (De Haan)
Villa van 1936 naar ontwerp van architect Leon Lunin (Brussel), getypeerd door het gebruik van traditionele, streekeigen, landelijk geïnspireerde stijlkenmerken.

Villa Hoger op

Van Maerlantlaan 19 (De Haan)
Villa ontworpen in 1951 door architect Leo Spriet in een sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl.

Villa in cottagestijl

Clementinalaan 1 (De Haan)
Villa, vermoedelijk uit de jaren 1920-1930.

Memlinglaan 5 (De Haan)
Villa vermoedelijk gebouwd in de jaren 1920 in cottagestijl, onder meer gekenmerkt door pannen schilddaken, baksteengevels verlevendigd door gedeeltelijke bepleistering, open portaal, deuren en beluikte ramen met kleine roedeverdeling, risaliet bekroond met balkon.

Camôeslaan 4 (De Haan)
Villa gebouwd naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine), van 1927. Duidelijke invloed van de Anglo-Normandische stijl zie houten windborden, imitatievakwerk, loggia en erkers.

Jean d'Ardennelaan 7 (De Haan)
Villa op verhoogde begane grond, gebouwd in de jaren 1920 en geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Wisselend dakenspel. Pseudovakwerk, onder meer in puntgevel boven terras onder pannen luifel aansluitend bij de afgesnuite bedaking.

Villa Ishofa

Jordaenslaan 17 (De Haan)
Villa gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) en naar verluidt gewijzigd in 1946.

Villa Jacoba

Van Maerlantlaan 7 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect "LÉON IDE" (De Haan) van 1935; de werken zijn uitgevoerd onder leiding van "P. BEIRENS/ ENTREPRENEUR/ LE COQ S/M". Regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Jacqueline

Jean d'Ardennelaan 5 (De Haan)
Villa in Anglo-Normandische stijl met dubbelhuisopstand uit eind jaren 1920-1930 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Witbeschilderde baksteenbouw met natuurstenen plint; pseudovakwerk op de bovenverdieping.

Villa Kemphaan

Fierens-Gevaertlaan 8 (De Haan)
Villa, in het kadaster geregistreerd in 1957. Sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl zie steile, pannen bedaking, tuitgevels met schouderstukken.

Villa Keunepupe

Prins Karellaan 16 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge) van 1953 in een versoberde regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Kirribilli

Marie-Josélaan 10 (De Haan)
Villa uit de interbellumperiode in regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, gekenmerkt door scherpe pannen daken.

Villa Kokkerelle

Prins Karellaan 7 (De Haan)
Eénlagige villa vermoedelijk uit de jaren 1930. Wit beschilderde baksteenbouw onder licht hellend, pannen schilddak dat boven de ingang doorloopt als luifeltje onderstut door fraai houtwerk.

Villa Kon-Tiki

Jean d'Ardennelaan 6 (De Haan)
Cottagevilla ontworpen in 1929 door architect Gustave Carlier (Brussel). Witbeschilderde en beraapte villa met alternerend gebruik van oranje baksteen voor onder meer plint en strekken.

Villa l' Escale

Prins Boudewijnlaan 6 (De Haan)
Hooggelegen, modernistische villa van 1934. Verticaliserende opbouw vanaf de ondergrondse garage tot de scherpe puntgevels.

Villa L'Aiglon

Van Maerlantlaan 22 (De Haan)
Cottagevilla gebouwd naar een ontwerp van 1937 (naam architect onleesbaar). Beschilderde baksteenbouw op U-vormig grondplan, afgedekt door leien (deels gemansardeerde) bedaking.

Villa La Bohème

Jean d'Ardennelaan 22 (De Haan)
Villa in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1936.

Villa La Braconnière

Waterkasteellaan 40 (De Haan)
Eénlaagse villa, ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl; in het kadaster geregistreerd in 1957.

Villa La Buissoniere

Van Maerlantlaan 15 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van 1949 van architect Jos. Martin (Luik) in sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa La Caravelle

Van Maerlantlaan 11 (De Haan)
Cottagewoning gebouwd naar een ontwerp van 1928 van architect E. Dierkens (Brussel) en circa 1939 onder leiding van dezelfde architect verbouwd.

Villa La Coquille

Popplaan 11 (De Haan)
Op duintop gelegen villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1930. Eén bouwlaag onder gemansardeerd zadeldak met groene pannen (mechanische). Witbeschilderd en deels gecementeerde baksteenbouw.

Villa La Garenne

Rubenslaan 34 (De Haan)
Villa, vermoedelijk gebouwd op het einde van de jaren 1940, naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa La Girouette

Waterkasteellaan 14 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1952 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa La Maison Blanche

Goethelaan 3 (De Haan)
Cottagevilla naar ontwerp van architect Gustave Carlier (Brussel) van 1927. Na 1945 verbouwd naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Witbeschilderde baksteenbouw op gepekte plint.

Villa La Maison sur la Dune

Prins Karellaan 14 (De Haan)
Villa op de hoogste duintop van de Concessie, gebouwd naar een ontwerp van architecten Joseph en Luc Viérin (Brugge) van 1935. Vrij massieve villa onder pannen schilddak, doorbroken door schoorstenen en dakkapellen.

Villa La Pastourette

Normandiëlaan 4 (De Haan)
Villa in eclectische stijl, gesigneerd doch echter onleesbaar geworden, maar volgens plan van 1938 naar ontwerp van architect J. Van Den Eng en uitgevoerd door "DECUYPER".

Villa La Renardise

Jordaenslaan 2 (De Haan)
Fraaie, bakstenen villa, op de hekpijler gesigneerd architect Edmond Lauwens (Antwerpen) en gedateerd 1928. Geïnspireerd door de Anglo-Normandische bouwtrant.

Villa La Sérénité

Prinses Josephinelaan 1 (De Haan)
Villa met modernistische inslag naar ontwerp van architect Camille Damman, 1937, afgebroken eind 1995.

Villa Laurannie

Velasquezlaan 8 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1962 in sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Le Bonheur

Dantelaan 3B (De Haan)
Oorspronkelijk deel van pension en restaurant, dat in 1939 werd herbouwd als afgerond volume. In 2007-2008 volledig herbouwd met originele vormgeving en herneming van oude elementen.

Villa Le coeur volant

Normandiëlaan 25 (De Haan)
Oorspronkelijk enkel een cottagewoning uit de jaren 1920, ontworpen volgens de Anglo-Normandische bouwtrant en getypeerd door pseudo-vakwerk en omlopende loggia onder luifel.

Villa Le Cormoran

Cervanteslaan 3 (De Haan)
Ruime villa van 1927 ontworpen door architect Valentin Vaerwijck (Gent) in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept".

Villa Le Louvier

Normandiëlaan 7 (De Haan)
Villa vermoedelijk gebouwd circa 1950 in sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Le Manoir

Dürerlaan 4 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Gustave Carlier, gebouwd in de interbellumperiode, regionalistische stijl onder meer gekenmerkt door thans pannen tentdak doorbroken door klimmende dakkapellen.

Villa Le Paludu

Waterkasteellaan 21 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) van 1949 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Le Rabelais

Van Eycklaan 2 (De Haan)
Cottagevilla gebouwd naar een ontwerpplan van 1925 van architect Léon Ide (De Haan) en circa 1934 verbouwd onder leiding van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Typerende bedaking met dakkapellen en uitsprongen.

Villa Le Terrier

Jean d'Ardennelaan 20 (De Haan)
Villa gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) van 1935 in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Les Alouettes

Justus Lipsiuslaan 6 (De Haan)
Villa die naar verluidt is verbouwd en uitgebreid in 1934 onder leiding van architect Léon Ide (De Haan). Beïnvloed door de Anglo-Normandische bouwtrant.

Villa Les Argousiers

Christianalaan 1 (De Haan)
Gelegen op de hoek met de Tollenslaan. Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Gustave Carlier (Brussel) van 1925 met Anglo-Normandische inslag.

Villa Les Bleuets

Jordaenslaan 1 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1929 in Anglo-Normandische stijl zie wisselend dakenspel, pseudo-vakwerk in de geveltoppen, kleine roedeverdelingen.

Villa Les Buissonnets

Maria-Hendrikalaan 7 (De Haan)
Cottage van 1928 naar een ontwerp van architect Paul Stevens (Leuven). Kenmerkend voorkomen van wisselend spel van pannen tentdak, doorbroken door puntvormige dakkapellen, en pannen overkragend zadeldak.

Villa Les Carex

Popplaan 9 (De Haan)
Kleine villa met garage naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1928. Omstreeks 1931 uitgebreid met een keuken naar ontwerp van zelfde architect. Eén bouwlaag onder gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen).

Villa Les Chardonnerets

Guido Gezellelaan 4 (De Haan)
Villa van 1934-1935 ontworpen door Henri Vaerwyck-Suys en Raymond Vaerwijck (Gent), "bouwkundigen" (zie bouwplan). Puntvoorgevel gemarkeerd door terras en geopende erker van de middentravee. Kleurrijk versierde top met huisnaam en jaartal "1934" (zie plan) herleid tot witbeschilderde beraping.

Villa Les Colibris

Prinses Josephinelaan 7 (De Haan)
Cottagevilla naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1936. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw gedomineerd door de steile, overkragende, pannen zadeldaken met dakkapellen.

Villa Les Croissettes

Bretoenselaan 4 (De Haan)
Villa van 1929 ontworpen door architect Gustave Carlier (De Haan).

Villa Les Ergots

Orteliuslaan 23 (De Haan)
Cottagevilla naar ontwerp van architect E. Vanden Bilcke (De Haan) van 1929. Woonhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Witbepleisterde bovenverdieping.

Villa Les Hirondelles

Duinenpad 7 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in 1949; later uitgebreid met uitbouw achteraan in soortgelijke stijl. Versoberde regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Les Norois

Prins Karellaan 11 (De Haan)
Villa van 1937 ontworpen door architect Maurice Haegebaert (De Haan) in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Les Rocailles

Miltonlaan 14 (De Haan)
Ruime villa van circa 1947-1948, gesigneerd architect "M. HAEGEBAERT" (De Haan); werken uitgevoerd door "VAN BELLE & SANSSENS ENTERPERNEURS COQ". Naar verluidt uitgebreid circa 1966 naar een ontwerp van architect Ch. Van Bever (Brussel).

Villa Les Rossignols

Rubenslaan 2 (De Haan)
Villa van 1930 gebouwd naar een ontwerp van architect E. Vanden Bilcke (De Haan), aansluitend bij de Anglo-Normandische stijl, en in 1936 onder leiding van architect Léon Ide (De Haan) voorzien van een uitbreiding.

Villa Lou Balit

Normandiëlaan 8 (De Haan)
Villa in cottagestijl gebouwd in 1929 naar een ontwerp van architect Gustave Carlier (Brussel). Gekenmerkt door wisselend dakenspel (onder meer pannen schilddak) met afgewolfde dakkapel en met zadeldak afgedekte puntgevels en doorbroken door geprofileerde schoorsteen.

Villa Lucky Star

Orteliuslaan 6 (De Haan)
Villa van 1935 ontworpen door architect Auguste Vereecke (Middelkerke) en geïnspireerd door de Anglo-Normandische bouwtrant. Wisselend dakenspel, doorbroken door vlak afgedekte dakkapellen; overkragende dakrand.

Villa Lupangu

Louisalaan 4 (De Haan)
Eenlaagse villa met half ondergrondse garage, in het kadaster geregistreerd in 1957 in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Ma Normandie

Koninklijke Baan 9 (De Haan)
Duinhuis in Anglo-Normandische stijl gelegen op de Zeedijk, mogelijk teruggaand tot de jaren 1920. Twee à drie bouwlagen, zie duinreliëf. Typerende bedaking met wolfseinden, overstekende dakranden op modillons en schoorstukken; hoge schoorstenen.

Villa Mahinette

Prins Karellaan 17 (De Haan)
Villa ontworpen in 1936 door architecten Joseph en Luc Viérin (Brugge) getypeerd door het steile, strooien zadeldak met dakvensters. Witbeschilderde, bakstenen villa met polygonale uitbouw aan de oostzijde.

Villa Malpertuus

Waterkasteellaan 17 (De Haan)
Villa van 1953 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Mandelmeeuw

Koninklijke Baan 24 (De Haan)
Villa ontworpen in 1955 door architect Léon Ide (De Haan) in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Kenmerkende scherpe bedaking, onderbroken door dakkapellen, hoge schouwen en een puntgevel.

Villa Marie Françoise

Van Maerlantlaan 20 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Maurice Haegebaert (De Haan) in 1937. Witbepleisterde muren op sierstenen sokkel.

Villa Messidor

Waterkasteellaan 5 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) van 1953 en in het begin van de 21ste eeuw uitgebreid met een dwarsvleugel. Typische regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa met drie woongelegenheden

Orteliuslaan 3, 7-9 (De Haan)
Ruime villa bestaande uit drie woongelegenheden, ontworpen door architect Maurice Vermeersch (Brugge) in 1949 in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Meïpe

Normandiëlaan 2 (De Haan)
Villa in cottagestijl, in 1927 ontworpen door architect Gustave Carlier (Brussel). Wisselend spel van pannen daken, doorbroken door dakkapel onder wolfsdak; afgewolfde puntgevels met houten beschieting (met zoldervenster) in de geveltop.

Villa Minies Farm

Marie-Josélaan 15 (De Haan)
Villa gesigneerd architect "LÉON IDE" en aannemer "G. LARIDON", gebouwd in de jaren 1930 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Minouche

Fierens-Gevaertlaan 4 (De Haan)
Villa vermoedelijk uit de jaren 1940, gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) in een sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Morgenster

Schillerlaan 3 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), gebouwd naar een ontwerp van 1935 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Bouw uitgevoerd door aannemer firma L. Beirens; schrijnwerk door Jules Cambré.

Villa naar ontwerp van Jean Hebbelinck

Jean d'Ardennelaan 13 (De Haan)
Villa met garage, in 1934 ontworpen door architect Jean Hebbelynck (Gent). Witbeschilderde villa, oorspronkelijk met rieten bedaking, later vervangen door leien.

Villa naar ontwerp van Léon Ide

Goethelaan 5 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), (zie signatuur) van 1945. De oorspronkelijke villa op dit perceel werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schillerlaan 4 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in 1936 in een regionalistische stijl met lichte verwijzingen naar de modernistische vormentaal . Bruine baksteenbouw met deels witte bepleistering en houten beplanking in de puntgevels.

Villa naar ontwerp van Nestor Leemans

Jordaenslaan 9 (De Haan)
Villa ontworpen in 1935 door architect Nestor Leemans (Brussel), stilistisch geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl.

Villa naar ontwerp van Valentin Vaerwijck

Bilderdijklaan 25 (De Haan)
Villa, samen met Velasquezpad nummer 8 gebouwd als één villa met garage naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwijck (Gent) in 1925.

Villa Namous met zicht op zee

Koninklijke Baan 7 (De Haan)
Duinhuis op de Zeedijk, in 1936 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan). Witgecementeerde gevels, onbeschilderde souterrain met specifiek voegwerk. Symmetrisch geheel getypeerd door risalietvormende puntgevels en steile, pannen bedaking met ingewerkte dakverdieping.

Villa Nitouche

Prins Boudewijnlaan 8 (De Haan)
Villa in 1929 ontworpen door architect G. Van Houtryve, geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Een plan van 1940 van architect René van Oyen (Brugge) toont wijzigingen aan het interieur.

Villa Oche

Bilderdijklaan 30 (De Haan)
Villa, erg gelijkend op buurtpand nummer 28, dus mogelijk eveneens gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) in 1949.

Villa Ons Kotje

Camôeslaan 1 (De Haan)
Kleine cottagevilla op naambord gedateerd "1925". Witbeschilderde gevels en typerende bedaking met onder meer wolfseind en klimmende dakkapel met houten balkonleuning boven overdekt terras.

Villa ontworpen door Gustave Carlier

Koninklijke Baan 20 (De Haan)
Villa van 1925 ontworpen door architect Gustave Carlier (Brussel) in cottagestijl, onder meer gekenmerkt door pannen schilddak doorbroken door overkragend zadeldak boven risalietvormende puntgevel.

Villa ontworpen door Léon Ide

Tollenslaan 3 (De Haan)
Villa van circa 1930 naar verluidt gebouwd naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan); stilistisch aansluitend bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl.

Van Maerlantlaan 28 (De Haan)
Villa ontworpen in 1956 door architect Léon Ide (De Haan) in een regionalistische stijl met lichte verwijzingen naar de modernistische vormentaal (zie erker, dakrand).

Villa ontworpen door Marcel Driesmans

Rubenslaan 32 (De Haan)
Villa vermoedelijk in het interbellum gebouwd naar een ontwerp van "L'ARCHITECTE/ MARCEL DRIESMANS/ LE ZOUTE S/M" - zie gevelsteen in hekpijler - in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa ontworpen door Maurice Haegebaert

Waterkasteellaan 42 (De Haan)
Villa getekend door architect Maurice Haegebaert (De Haan) in 1947 refererend naar de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl.

Villa Origan

Marie-Josélaan 14 (De Haan)
Witbeschilderde villa, gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan), uit het einde van de jaren 1930 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Ouardye

Cervanteslaan 10 (De Haan)
Licht modernistisch geïnspireerde villa van 1931.

Villa Paddy

Mercatorlaan 16 (De Haan)
Villa van 1935 ontworpen door een architect uit Spa (naam niet leesbaar op bouwplan). Kenmerkend scherp pannen dak met in de top beplankte puntgevel en imposant schouwvolume op de zijkant.

Villa Pallieterhof

Waterkasteellaan 36 (De Haan)
Villa ontworpen door architect Flor. Janssens (Mechelen) in 1950 aansluitend bij de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villastijl.

Villa Pampou

Bretoenselaan 12 (De Haan)
Interbellumvilla ontworpen in 1936 naar een ontwerp van ingenieur-architect Germain Thomas (Ledeberg).

Villa Papitou

Louisalaan 6 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) en geregistreerd in het kadaster in 1958. Dominerende steile, pannen bedaking met dakkapellen en op de zijkant imposant schouwvolume.

Villa Pardou

Jordaenslaan 4 (De Haan)
Villa, vermoedelijk gebouwd na Wereldoorlog II, naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Woning onder zadeldak in een cottagestijl met regionalistische invloeden.

Villa Peter Pan

Van Maerlantlaan 16 (De Haan)
Villa gebouwd in 1946 op de plaats van een tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste woning van 1934; ontwerp van architect Léon Ide (De Haan).

Villa Petit Fernand

Shakespearelaan 1 (De Haan)
Lage villa, gebouwd naar een ontwerp van architect Gustave Carlier (Brussel) van 1928 in een regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Petit Mousse

Tenierslaan 12 (De Haan)
Villa met modernistische invloed, gebouwd naar een ontwerp van 1937 van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Typerend steil en deels afgewolfd zadeldak.

Villa Pic au vent

Koninklijke Baan 54 (De Haan)
Villa gelegen op een duintop. Ontworpen in 1957 door architect S. Pièret (Merksem) ter vervanging van een in de Tweede Wereldoorlog verwoeste villa.

Villa Pinimi

Raffaëllaan 6 (De Haan)
Cottagevilla ontworpen door een Brusselse architect (onleesbaar) in 1929. Naar verluidt verbouwd in 1962 naar ontwerp van architect P.A. Janssens (Gent) - oprichting open terras en twee windschermen - en uitgebreid onder leiding van architect Marc De Keyser (Gent) in 1974.

Villa Rakkersnest

Rembrandtlaan 2 (De Haan)
Villa met souterrain, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, samen met het aanpalende, quasi identieke buurtpand Rubenslaan nummer 1. Beide loodrecht geënt op de Van Eycklaan.

Villa Rayon de Soleil

Van Maerlantlaan 18 (De Haan)
Cottagevilla van 1926 ontworpen door architect Yves Victor (Brussel) en beïnvloed door de art deco.

Villa Red Crest

Prinses Astridlaan 10 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), daterend van 1937. Streekeigen, landelijk geïnspireerde bouwtrant.

Villa Regina

Miltonlaan 3 (De Haan)
Ruime villa van 1937 naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Witbepleisterde villa op bakstenen sokkel gebouwd volgens dubbelhuisopstand.

Villa Richard en Villa Berthe

Goethelaan 1, Gracialaan 25 (De Haan)
Cottagevilla gedateerd "ANNO 1929" zie verweerde cartouche; volgens bouwaanvraag van 1927 ontworpen door architect Ch. Danlée (Jette), voor één enkele bouwheer. Dubbele villa van één à twee bouwlagen onder wisselend dakenspel met klimmende dakkapellen.

Villa Roeschaert

Prins Umbertolaan 10 (De Haan)
Villa in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) in 1953.

Villa Rosanova

Christianalaan 2 (De Haan)
Villa ontworpen in 1947 door architect Gui Rousseau (Brussel) nadat de oorspronkelijke villa werd verwoest.

Villa Rosavel naar ontwerp van Léon Ide

Gracialaan 29 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1937, gebouwd door aannemer J. Beirens (Vlissegem). Sobere regionalistische stijl.

Villa Roumanie

Rubenslaan 1 (De Haan)
Villa met souterrain, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, samen met het aanpalende, quasi identieke buurtpand Rembrandtlaan nummer 2. Beide loodrecht geënt op de Van Eycklaan.

Villa Rêve d'Enfant

Shakespearelaan 7 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Gustave Carlier (Brussel) van 1930 gebouwd in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Beraapt en witbeschilderd gevelparement onder pannen schild- en afgewolfde zadeldaken.

Villa Sankisha

Normandiëlaan 12 (De Haan)
Grote villa met typerende rieten bedaking van 1936, ontworpen door "F. COPPIETERS ARCHITECTE GAND". Licht verhoogde begane grond met souterrain (onder meer voor autoberging).

Villa Scarabee

Tenierslaan 11 (De Haan)
Villa in regionalistische, modernistisch geïnspireerde stijl, gebouwd onder leiding van architect Léon Ide (De Haan) naar een ontwerp van 1945 nadat op deze locatie de oorspronkelijke villa in de oorlog werd verwoest.

Villa Shamrock

Normandiëlaan 1 (De Haan)
Vrijstaande villa uit de interbellumperiode, gebouwd in regionalistische stijl, gekenmerkt door een scherp pannen zadeldak, met klimmende dakkapellen en risalietvormende puntgevel op schouderstukken.

Villa Solange

Waterkasteellaan 38 (De Haan)
Eénlaagse villa, vermoedelijk gebouwd in de loop van de jaren 1950 in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Soleilmont

Rubenslaan 14 (De Haan)
Villa gesigneerd "M. HAEGEBAERT" (De Haan) uit de jaren 1930, stilistisch teruggaand op de Anglo-Normandische stijl. Typische volumewerking met geknikt schilddak doorbroken door puntgevel met pseudovakwerk en driezijdige erker, dakkapellen en met luifels.

Villa Sparrenhof

Raffaëllaan 23 (De Haan)
Villa uit de jaren 1920 doch circa 1935 verbouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint.

Villa Stella Maris

Memlinglaan 11 (De Haan)
Ruime villa gedateerd "1890" door middel van houten uithangbord. Twee bouwlagen boven een verhoogde begane grond onder twee evenwijdige zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen in stroken gelegd).

Villa Sunny Boys

Rubenslaan 10 (De Haan)
Villa van 1935 naar een ontwerp van architect Servais (Knokke) gebouwd in een regionalistische stijl met lichte verwijzingen naar de modernistische vormentaal. Deels witbeschilderde baksteenbouw op onbeschilderde plint en afgedekt door verspringend, gemansardeerd schilddak met pannen.

Villa Taddy

Rubenslaan 13 (De Haan)
Witbeschilderde villa gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) en aannemer "J. BEIRENS" (Vlissegem), van 1936; gebouwd in de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Villa Tarantella

Fierens-Gevaertlaan 2 (De Haan)
Villa uit de jaren 1920-1930 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl getypeerd door het onregelmatig grondplan.

Villa Ter Nood

Raffaëllaan 4 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1932, geïnspireerd op de Aglo-Normandische stijl.

Villa Ter Stille

Raffaëllaan 17 (De Haan)
Lage villa uit de jaren 1930, onder meer gekenmerkt door geknikt pannen schilddak, doorbroken door dakkapellen. Witbeschilderde baksteengevels op grijze gecementeerde plint.

Villa Thalatta

Prins Karellaan 9 (De Haan)
Villa uit de interbellumperiode geïnspireerd door de Anglo-Normandische bouwtrant, zie kenmerkend materiaalgebruik.

Villa Tiffany's

Zeedijk-De Haan 12 (De Haan)
Villa in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl met lichte modernistische invloed, gebouwd naar plannen van architect Léon Ide (De Haan) van 1937.

Villa Tijl

Prins Umbertolaan 3 (De Haan)
Imposante villa in typerende regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, gebouwd in opdracht van minister P. W. Segers en naar een ontwerp van architect Léon Ide van 1949.

Villa Tohu Bohu

Louisalaan 8 (De Haan)
Villa ontworpen in 1953 door architect André De Pauw (Brugge). Witbeschilderde bakstenen villa met kenmerken van de traditionele, regionale villabouw zie steile bedaking met dakkapellen.

Villa Valerie

Prinses Josephinelaan 5 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan),(zie gevelsteen) van 1937. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw, geïnspireerd op streekeigen bouwtrant.

Villa van 1928

Koninklijke Baan 15 (De Haan)
Villa van 1928 onder meer gekenmerkt door wisselend pannen dakenspel, overkragende dakkapellen, hoge, geprofileerde schoorstenen, witbepleisterde baksteengevels en pseudovakwerk.

Villa Vry en Bly

Prins Umbertolaan 7 (De Haan)
Villa in het kadaster geregistreerd in 1955. Witbeschilderde baksteenbouw met typische regionalistische, landelijke stijlkenmerken zoals pannen bedaking met dakvensters en schoorsteenvolume, steunberen en sierankers.

Villa Welkom

Orteliuslaan 10 (De Haan)
Middenin hoge grasduin gelegen ruime villa, uit eerste kwart van de 20ste eeuw, geïnspireerd door de Anglo-Normandische bouwtrant. Twee bouwlagen met deels verhoogde begane grond, zie reliëf.

Villa Why not?

Rubenslaan 11 (De Haan)
Cottagevilla, volgens de bouwaanvraag gebouwd naar een ontwerp van architect E. Vanden Bilcke (De Haan) van 1929, in opdracht van een juffrouw begijn uit Sint-Amandsberg (Gent).

Villa Windhaan

Bilderdijklaan 28 (De Haan)
Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) in 1949.

Villa Ye Auld Wind Dial

Orteliuslaan 8A-B (De Haan)
Villa gesigneerd door architecten "VAERWYCK"; gebouwd in 1935 in de traditionele landelijke stijl, ter vervanging van een oudere villa.

Villa Yopie

Rubenslaan 7 (De Haan)
Lage, witbepleisterde villa gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan), uit 1938, tijdlang in gebruik als eigen woning. Stilistisch aansluitend bij de regionalistische stijl met licht modernistische vormentaal.

Villa Zandkorrel

Marie-Josélaan 12 (De Haan)
Villa ontworpen in 1949 door ingenieur-architect F. Keutter. Villa in sobere regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door scherp pannen zadeldak, doorbroken door dakkapel en geprofileerde schoorsteen, tuitgevels op schouderstukken, bow window.

Villa Zeesymfonie

Orteliuslaan 2 (De Haan)
Villa op verhoogde begane grond met souterrain, ontworpen in 1952 naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Geknikt pannen schilddak en overwegend bepleisterde gevels.

Villa Zilvermeeuw

Tenierslaan 9 (De Haan)
Ruime, bruin bakstenen villa van 1936, gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan). Licht modernistische volumewerking met scherp, pannen zadeldak doorbroken door monumentale schoorsteen, ronde erker, rechte luifels en afgeronde penanten.

Villa Zilverschoon

Zeedijk-De Haan 46 (De Haan)
Alleenstaande villa in Internationale Stijl te midden van duin gebouwd naar een ontwerp van architect Hubert Van den Hende (Wachtebeke) van 1960.

Villa Zonnehuis

Normandiëlaan 18-20 (De Haan)
Villa gesigneerd "V. VAERWYCK" en gedateerd "ANNO 1929". Traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept. Twee bouwlagen met souterrain onder pannen bedaking.

Villa Zonnerand

Velasquezlaan 3 (De Haan)
Villa van 1952 gebouwd naar een ontwerp van architect G. Vanderbeke (Gent); regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl met lichte verwijzingen naar de modernistische vormentaal.

Villa Zonnewende

Waterkasteellaan 24 (De Haan)
Villa van architect Léon Ide (De Haan), zie signatuur op tuinmuur, vermoedelijk gebouwd circa 1953 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Getypeerd door het steile, pannen dak met dakkapellen en schoorsteenvolumes.

Villa's

Louisalaan 11-17 (De Haan)
Vier villa's gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) en volgens het kadaster geregistreerd in 1962.

Villa's

Marie-Josélaan 4-6 (De Haan)
Twee gelijkaardige witbeschilderde villa's, nummer 6 gesigneerd Roger Gilliard architecte. Getypeerd door afgevlakte regionale stijlkenmerken.

Villa's

Spreeuwenlaan 1-8, 10-12 (De Haan)
Serie villa's gebouwd naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), in de jaren 1956-1957 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl, naar verluidt in opdracht van één eigenaar.

Villa's Qui si sana en La Sauvagine

Duinenpad 1-3 (De Haan)
Imposante dubbelvilla naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1951. Representatief voorbeeld van de regionalistische villabouw getypeerd door streekeigen stijlkenmerken, zie scherp overstekend zadeldak doorbroken door gemarkeerde en versierde schoorstenen en dakkapellen.

Villla Noirmoutier

Bilderdijklaan 19 (De Haan)
Vermoedelijk interbellumvilla, die in 1958 (registratiedatum in het kadaster) grondig is verbouwd onder leiding van architect Léon Ide (De Haan).

Winkel-woonhuis ontworpen door Léon Ide

Leopoldplein 3 (De Haan)
Handels- en woonpand ontworpen in 1947 door architect Léon Ide (De Haan).

Winkelwoonhuis naar ontwerp van Léon Ide

Koninklijke Baan 27 (De Haan)
Winkelwoonhuis vermoedelijk gebouwd op het einde van de jaren 1950, naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), (zie signatuur).

De Haan Concessie

Albertlaan, Bilderdijklaan, Bretoenselaan, Camôeslaan, Carlierlaan, Cellinilaan, Cervanteslaan, Christianalaan, Christianaplein, Clementinalaan, Colinetlaan, Dantelaan, Duinenpad, Dürerhelling, Dürerlaan, Ensorlaan, Fierens-Gevaertlaan, Goethehelling, Goethelaan, Gracialaan, Guido Gezellelaan, Holbeinlaan, Jean d'Ardennelaan, Jordaenslaan, Justus Lipsiuslaan, Koninklijk Plein, Koninklijke Baan, Leopoldlaan, Leopoldplein, Louisalaan, Maria-Hendrikalaan, Marie-Josélaan, Memlinglaan, Mercatorlaan, Miltonlaan, Montaignelaan, Murillolaan, Normandiëlaan, Orteliuslaan, Popplaan, Prins Boudewijnlaan, Prins Karellaan, Prins Umbertolaan, Prinses Astridlaan, Prinses Josephinelaan, Quinten Matsijslaan, Raffaëllaan, Rembrandtlaan, Rubenslaan, Schillerlaan, Shakespearelaan, Spreeuwenlaan, Tenierslaan, Tollenslaan, Tramlijn-Oost, Vader Catslaan, Van Eycklaan, Van Maerlantlaan, Velasquezlaan, Velasquezpad, Vondellaan, Waterkasteellaan, Zeedijk-De Haan (De Haan)
Villawijk in de badplaats De Haan, die begrensd wordt door de Noordzee (noorden), de gedeeltelijk beboste duinstroken (noordoosten en zuidwesten) en de Nieuwe Rijksweg (N34e) (zuiden).

Duinbossen tussen Oostende en Wenduine met Concessie De Haan

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem, Wenduine (De Haan), Oostende (Oostende)
Dit gebied omvat de smalle kustduinen tussen Oostende en Wenduine, deels ingenomen door struweel en bos. De begroeiing van de duinen vertoont een gradueel verschil van west naar oost. Bij De Haan liggen waarschijnlijk restanten van duinakkerlanden die later ook als weiland werden gebruikt. In de 19de eeuw werd een deel van het duinengebied in concessie gegeven aan de NV Le Coq-sur-mer om er een badplaats uit te bouwen met een uniforme stijl en met inbegrip van een verplichte groenaanleg. Dit leidde tot kleinschalige villabouw met een speels dakenspel. Het Fort Napoleon werd tussen 1810 en 1812 gebouwd in opdracht van keizer Napoleon Bonaparte én is één van de weinige die bewaard gebleven zijn.