Hoeve Het Goed te Marke: poortgebouw, overdekte mestvaalt en omwalling

Geografisch pakket Marke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd Het Goed te Marke, is beschermd als monument. De bescherming omvat het poortgebouw, de overdekte mestvaalt en de omwalling van de hoeve.

Waarden

Het poortgebouw, de overdekte mestvaalt en omwalling van de historische hoeve zogenaamd Het Goed te Marke zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een hoeve die nauw verbonden is met de geschiedenis van Marke. De hoeve is van oudsher het centrum van de heerlijkheid Marke. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1345.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een belangrijk structurerend element in de historisch dorpskern van Marke. De hoeve vormt een belangrijk landschapselement met haar deels bewaarde omwalling aangeduid door wilgen en de van oudsher bewaarde opstelling van de hoevegebouwen;
Door de merkwaardige overdekte mestvaalt, geritmeerd door rechthoekige pijlers waartussen lage bakstenen muurtjes met houten hekwerk;
Het l8de-eeuwse opvallende poortgebouw met typische brede rondbogige poortdoorgang onder druiplijst en met sluitsteen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een hoeve waar van oudsher de bestuurders van het dorp woonachtig waren. Vanaf de 19de eeuw was de hoeve eigendom van de familie de Bethune, die de hoeve verpachtte maar er ook zelf woonde en daardoor getuige is van het belang van de familie voor de geschiedenis van Marke.

Het Goed te Marke

Van Belleghemdreef 27-29 (Kortrijk)
Historische hoeve "Het Goed te Marke", gelegen ten westen van de dorpskern en gelegen op het grondgebied van de voormalige dorpsheerlijkheden van Blommeghem en Marke, die steeds samen verpacht werden.