Hoeve Nuytens

Geografisch pakket Marke

De voormalige hoeve, zogenaamd Nuytens, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige hoeve, thans kinderboerderij, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde l8de-eeuwse hoeve als getuige van de leefwijze op de kleinere boerderijen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaafbewaarde voorbeeld van een klein 18de-eeuws hoevetje aansluitend bij de typologie van de hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een erf;
Als zijnde een hoeve met gaaf bewaard boerenhuis met typische witgekalkte voorgevel op gepikte plint en behouden groen- en witgeschilderde schrijnwerk, onder meer met getraliede blokvensters;
Omwille van het interieur met bewaarde indeling en onder meer de behouden balkroostering met moer- en kinderbalken en typische grote haard in de leefruimte;
Omwille van het gaaf bewaarde tweeledig bakhuisje.

Hoeve Nuytens

Moteweg 1, 11 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 18de-eeuws hoevetje. Weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1843), en bestaat uit twee volumes vermoedelijk woonhuis en varkensstal. Bouwnaden in de zijgevels wijzen erop dat het woonhuis werd uitgebreid. Lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bekleed met Vlaamse pannen.