Neogotische dorpswoning

Geografisch pakket Marke

De neogotische dorpswoning is beschermd als monument.

De kleine burgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een rijwoning vermoedelijk ontworpen door Jean-Baptiste (de) Bethune circa 1890, maar pas uitgevoerd in 1901;
Als zijnde één van de laatste bewaarde woningen in de Markekerkstraat die ontworpen werden door Jean-Baptiste (de) Bethune. Voorheen werd het straatbeeld bepaald door een hele reeks van dit type van woningen;
Als zijnde een eenvoudige rijwoning, die opvalt door de zorg die besteed werd aan de uitwerking van het parement, zoals de sierankers, geprofileerde bakstenen kroonlijst, de verdiepte doorgetrokken traveenissen en de arduinen stijlen van de twee- en drielichten.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een rijhuis van circa 1900 gebouwd in opdracht van de familie de Bethune, die vanaf de 19de eeuw een belangrijke rol speelt in het politieke, economische en sociale leven van Marke;
Als zijnde een getuige van de 'patriarchale' rol die de familie de Bethune in het dorpsleven op zich nam.

Markekerkstraat 25 (Kortrijk)
Kleine dorpswoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1901. Vermoedelijk ontworpen door Jean-Baptiste (de) Bethune circa 1890, maar pas uitgevoerd in 1901. Het plan dat bewaard is in het privé-archief van de familie de Bethune (Marke) toont de voorgevel in spiegelbeeld.