Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Geografisch pakket Marke

Het ensemble van drie dorpswoningen is beschermd als monument.

Waarden

De dorpswoningen van J.-B. (de) Bethune zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gebouw dat waarschijnlijk een ontwerp is van Jean-Baptiste (de) Bethune de voorvechter van de Belgische neogotiek en stichter van de Sint-Lucasscholen;
Als zijnde een belangrijke getuige van de rol die de familie de Bethune speelde in het dorpsleven van Marke, zij vervulde min of meer de rol van mecenas. Tal van woningen gelegen aan de Markekerkstraat werden gebouwd onder impuls van de familie de Bethune.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een ensemble van drie dorpswoningen van 1889, waarschijnlijk naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune;
Als zijnde typologisch een zeldzaam voorbeeld in het oeuvre van Jean-Baptiste (de) Bethune die voornamelijk gekend is omwille van zijn neogotische kerken en landhuizen;
Als zijnde een beeldbepalend hoekcomplex gelegen op de hoek van de twee historisch belangrijkste straten van Marke, de Van Belleghemdreef en de Markekerkstraat;
Als zijnde één van de laatste en gaaf bewaarde voorbeelden van dit type van woning die het straatbeeld van de Markekerkstraat lange tijd bepaald hebben;
Als zijnde opvallend door het belang dat besteed werd aan het ontwerp, niettegenstaande het een zeer eenvoudig ontwerp is, inzake de uitwerking en detaillering van het parement. De afgeschuinde hoektravee vormt een belangrijk en opvallende visueel element.

Markekerkstraat 1-5 (Kortrijk)
Gaaf bewaard en beeldbepalend hoekcomplex van drie rijwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1889 naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune.