Hoeves met omgeving

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het boerenhuis, de schuur, de stalling en het volledige boerenerf met inbegrip van onder andere de beplantingen en het toegangshek.

Waarden

De hoeve in de Dadizeleleenstraat met erf, boerenhuis, schuur en stalling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse kleine hoeve waarvan het boerenhuis een oudere kern omvat zie jaartal 1735 in balk slof.
Als boerenhuis met gaaf bewaard interieur zie indeling met opkamer en voormalige weefkamer, en bewaarde balklagen met sporen van bepleistering en uitgewerkte balkslof met jaartal en diamantkop.
Als een in de streek eerder uitzonderlijk bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse schuur met houten beplanking en gaaf bewaard gebint.

Dadizeleleenstraat 9 (Roeselare)
Hoeve met oude kern, zie jaartal 1735 in kerfsneetechniek aangebracht in balkslof; losse lage bestanddelen onder zadeldak, L-vormig opgesteld rondom een van grind voorzien erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en linde. Ten noorden van het erf, woonhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links opkamertravee van één travee + woongedeelte van vier traveeën + één staltravee. Achter het woonhuis aardappelkelder met tongewelf.. Ten zuiden, dwarsschuur met lagere, haaks aansluitende stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.