Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Herenhuis met koetshuis en tuin

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de tuin van het neoclassicistisch herenhuis gebouwd in opdracht van P. Reyntjens-Vanbeveren. Het herenhuis en het koetshuis zijn afzonderlijk als monument beschermd.

De tuin is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: als zijnde een fraai en bijzonder gaaf bewaard herenhuis uit het einde van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl, gelegen in het hart van de stad met een verzorgd eclectisch interieur, een beeldbepalend neoclassicistisch koetshuis aan het Deken De Zegherplein en een aangepaste stadstuin voorzien van wintertuin en tuinornamenten.

Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert aan het verblijf van Hendrik Conscience in dit huis.