Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

De Haan Concessie: centrale deel

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Klemskerke

Het centrale deel van de villawijk Concessie te Klemskerke, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

het gedeelte van de Concessie, in De Haan (Klemskerke), gelegen rond de as vertrekkende van het tramstationnetje, over de Koninklijke Plaats en de minigolf, tot de Zeedijk, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Appartementsgebouw Beau Séjour

Leopoldlaan 26 (De Haan)
Beeldbepalend hoekgebouw van vier bouwlagen + dakverdieping uit de jaren 1920. Oorspronkelijk slechts drie bouwlagen. Uitgewerkt in Anglo-Normandische stijl zie rijk uitgewerkt pseudovakwerk met vierlobmotieven ter hoogte van de bovenverdieping.

Cottagevilla naar ontwerp van Georges Hobé

Maria-Hendrikalaan 3 (De Haan)
Fraaie cottagevilla van circa 1900, ontworpen en gesigneerd door architect Georges Hobé (Brussel). Baksteenbouw op souterrain van breuksteen.

Cottagevilla's Rusthuisje en Zonnebloempje

Tramlijn-Oost 1, Van Eycklaan 5 (De Haan)
Lage woningen onder afgewolfd zadeldak, volgens een bouwplan van 1925 werden de nummers 3 en 5 in 1925 tegenaan nummer 1 gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan).

Dubbelvilla

Leopoldlaan 2-4 (De Haan)
Eén van de oudste villa's van de Concessie, schuin ingeplant op een beboomd en groen perceel afgesloten met fraai ijzeren hek. Symmetrisch uitgebouwde tweegezinswoning daterend van 1890. Twee bouwlagen met souterrain onder mansardedak (bitumen).

Dubbelvilla

Maria-Hendrikalaan 1 (De Haan)
Villa ontworpen door architect A.J. Cambré in 1926, in cottagestijl, onder meer gekenmerkt door wisselend dakenspel, bestaande uit een geknikt schilddak.

Dubbelvilla Les Fermettes en La Gouchette

Colinetlaan 2, Justus Lipsiuslaan 2 (De Haan)
Tweegezinswoning uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken in een regionalistische stijl. Witbeschilderde baksteenbouw; houten beschieting in de geveltoppen, aan de kant van de Justus Lipsiuslaan vernieuwd.

Eenheidsbebouwing Chantecler

Leopoldlaan 1-3 (De Haan)
Eenheidsbebouwing met winkels op de begane grond en appartementen erboven; gebouwd rond het midden van de jaren 1920. Langwerpig hoekgebouw ontworpen in functie van het bouwterrein.

Gekoppelde winkel-woonhuizen ontworpen door Maurice Haegebaert

Leopoldlaan 6-8 (De Haan)
Alleenstaande, gekoppelde winkel/woonhuizen naar ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1931. Terras vooraan met resterend pijlertjes waarop architectennaam.

Grand Hôtel Belle Vue

Koninklijk Plein 5 (De Haan)
Imposant gebouw in Anglo-Normandische bouwtrant, daterend van de jaren 1900. Als hoekgebouw ontworpen op quasi driehoekige plattegrond, met evenwaardige en symmetrisch uitgewerkte gevels uitlopend op polygonale hoek.

Hersteloord Dunepanne

Maria-Hendrikalaan 5 (De Haan)
Eertijds één der eerste hotels binnen de Concessie, "Hôtel des familles", daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Hoekhuis

Maria-Hendrikalaan 4-6 (De Haan)
Spievormig hoekpand in het kadaster geregistreerd in 1942; thans ingenomen door horecagelegenheid.

Hotel Apostrophe

Maria-Hendrikalaan 12 (De Haan)
Villa van na de Tweede Wereldoorlog in een sobere regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door leien schilddak, doorbroken door centrale dakkapel onder zadeldak, geflankeerd door twee kleine dakkapellen.

Hotel Astoria

Leopoldlaan 7 (De Haan)
Imposant hotel in art-decostijl waarvoor bouwplannen van 1929 na afbraak (1929) van het vroegere casino op deze plaats. Gesigneerd architect "L. IDE" (De Haan) en aannemer "P. BEIRENS" (De Haan).

Hotel Atlanta en Residentie Porte Joie

Holbeinlaan 2, Maria-Hendrikalaan 20 (De Haan)
Oudste gedeelte, nu zogenaamd "Residentie Porte Joie", dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en wordt in 1927 naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) ingrijpend uitgebreid en verbouwd in Ango-Normandische bouwtrant, zie gevarieerde dak- en muurpartijen en gevelafwerking met pseudo-vakwerk.

Hotel Beaufort

Koninklijk Plein 6 (De Haan)
Hotel gelegen aan de tramlijn, daterend van rond 1900. In 1952 verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Haegebaert (De Haan). Grosso modo rechthoekig gebouw met souterrain en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Hôtel des Brasseurs

Koninklijk Plein 1 (De Haan)
Samen met Memlinglaan nummer 2 en nummer 4, in analoge bouwtrant, opgericht in opdracht van de eerste concesssiehouders om meteen te worden verkocht. Beeldbepalend gebouw aan de tramlijn, daterend van rond de eeuwwisseling.

Kiosken

Maria-Hendrikalaan 2, 2A (De Haan)
Kiosken van circa 1904, oorspronkelijk gelegen aan weerszijden van de toegang tot het voormalige, achterin gelegen exotisch getinte Casino van 1899. Zeszijdige, pagodevormige gebouwtjes.

Le Grand Hôtel du Coq-sur-Mer

Leopoldlaan 24 (De Haan)
Eén van de grootste en oudste hotels van de badplaats; aangevat in 1898 als luxehotel met 62 kamers, grote feestzaal en voorzien van elektriciteit en liften. Modernisering in 1936-1937 naar ontwerp van architect Léon Ide, waarbij het authentieke Victoriaans karakter werd afgezwakt.

Residence Rembrandt

Rembrandtlaan 1, Van Eycklaan 11-17 (De Haan)
Groot asymmetrisch gebouw, ontworpen circa 1930 naar ontwerp van architect "A. LAENEN / ARCHITECTE/ COQ S/M" en geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl.

Tweegezinswoning

Leopoldlaan 10-12 (De Haan)
Tweegezinswoning gesigneerd architect "L. IDE" en aannemer "P. BEIRENS", ontworpen in 1950. Oorspronkelijk bakstenen gevels, thans gecementeerd en beschilderd.

Tweegezinswoning

Leopoldlaan 18-20 (De Haan)
Oorspronkelijk waarschijnlijk tweegezinswoning, daterend uit de jaren 1920-1930. Thans begane grond met horecafunctie. Symmetrisch opgetrokken geheel onder schilddak.

Villa Clair Séjour

Leopoldlaan 21 (De Haan)
Lage villa in een verschraalde, door de cottagestijl geïnspireerde wederopbouwarchitectuur, ontworpen door architect Robert Thoelen (Brussel) in 1946.

Villa De Torre

Memlinglaan 2 (De Haan)
Voormalig hotel van rond de eeuwwisseling, thans gerenoveerd tot horecagelegenheid. Samen met nummer 4 en Koninklijk Plein nummer 1 (zie analoge bouwtrant) gebouwd in opdracht van de Concessiehouders om te worden verkocht.

Villa in cottagestijl

Albertlaan 1 (De Haan)
Villa in Anglo-Normandische cottagestijl, gebouwd in het midden van de jaren 1920.

Villa La belle Assise

Leopoldlaan 17-19 (De Haan)
Deels aangepaste villa, vermoedelijk van circa 1900, geïnspireerd door de Anglo-Normandische bouwtrant. Heden deels met commerciële functie.

Villa La Bonne Auberge

Maria-Hendrikalaan 10 (De Haan)
Villa naar ontwerp van architect René Derleyn (Wenduine) van 1929 geïnspireerd door de Anglo-Normandische stijl. Overstekend geknikt zadeldak op modillons.

Villa met torenvolume

Memlinglaan 4 (De Haan)
Villa van rond de eeuwwisseling. Samen met nummer 2 en Koninklijk Plein nummer 1, zie analoge bouwtrant, gebouwd in opdracht van de eerste concessiehouders om te worden verkocht.

Villa Relais Saint-Raphaël

Leopoldlaan 23 (De Haan)
Handelshuis gebouwd in het begin van de jaren 1950, mogelijk in 1952 ontworpen door architect Maurice Haegebaert (De Haan) doch niet volledig volgens plan uitgevoerd.

Villa van 1906

Murillolaan 1 (De Haan)
Villa gedateerd "1906", oorspronkelijk gebouwd als kinderhome "Colonie de vacances de Jemeppe - Liège". Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde gevels onder gevarieerde bedaking (gevormd door schilddak, overstekende afgewolfde puntgevels en dakkapellen onder sleepdak).

Villa Zonnebloem

Van Eycklaan 7 (De Haan)
Cottagewoning die doorloopt tot aan Tramlijn-Oost, gebouwd in de jaren 1930, doch vermoedelijk (later) opgesplitst in twee wooneenheden.

Winkel-woonhuis

Leopoldlaan 14 (De Haan)
Witbeschilderd gebouw van twee bouwlagen onder geknikt schilddak, waarvoor bouwaanvraag als winkelwoonhuis van 1927 naar ontwerp van architect Gustave Fache (Moeskroen).

De Haan Concessie

Albertlaan, Bilderdijklaan, Bretoenselaan, Camôeslaan, Carlierlaan, Cellinilaan, Cervanteslaan, Christianalaan, Christianaplein, Clementinalaan, Colinetlaan, Dantelaan, Duinenpad, Dürerhelling, Dürerlaan, Ensorlaan, Fierens-Gevaertlaan, Goethehelling, Goethelaan, Gracialaan, Guido Gezellelaan, Holbeinlaan, Jean d'Ardennelaan, Jordaenslaan, Justus Lipsiuslaan, Koninklijk Plein, Koninklijke Baan, Leopoldlaan, Leopoldplein, Louisalaan, Maria-Hendrikalaan, Marie-Josélaan, Memlinglaan, Mercatorlaan, Miltonlaan, Montaignelaan, Murillolaan, Normandiëlaan, Orteliuslaan, Popplaan, Prins Boudewijnlaan, Prins Karellaan, Prins Umbertolaan, Prinses Astridlaan, Prinses Josephinelaan, Quinten Matsijslaan, Raffaëllaan, Rembrandtlaan, Rubenslaan, Schillerlaan, Shakespearelaan, Spreeuwenlaan, Tenierslaan, Tollenslaan, Tramlijn-Oost, Vader Catslaan, Van Eycklaan, Van Maerlantlaan, Velasquezlaan, Velasquezpad, Vondellaan, Waterkasteellaan, Zeedijk-De Haan (De Haan)
Villawijk in de badplaats De Haan, die begrensd wordt door de Noordzee (noorden), de gedeeltelijk beboste duinstroken (noordoosten en zuidwesten) en de Nieuwe Rijksweg (N34e) (zuiden).

Duinbossen tussen Oostende en Wenduine met Concessie De Haan

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem, Wenduine (De Haan), Oostende (Oostende)
Dit gebied omvat de smalle kustduinen tussen Oostende en Wenduine, deels ingenomen door struweel en bos. De begroeiing van de duinen vertoont een gradueel verschil van west naar oost. Bij De Haan liggen waarschijnlijk restanten van duinakkerlanden die later ook als weiland werden gebruikt. In de 19de eeuw werd een deel van het duinengebied in concessie gegeven aan de NV Le Coq-sur-mer om er een badplaats uit te bouwen met een uniforme stijl en met inbegrip van een verplichte groenaanleg. Dit leidde tot kleinschalige villabouw met een speels dakenspel. Het Fort Napoleon werd tussen 1810 en 1812 gebouwd in opdracht van keizer Napoleon Bonaparte én is één van de weinige die bewaard gebleven zijn.