Windmolen Geersensmolen

Houten windmolen Geersensmolen
definitieve wijzigingsbesluiten: 06-10-2010  ID: 10961

Beschrijving

De Geersensmolen te Klemskerke is beschermd als monument op 26-08-1943. Op 06-10-2010 werd de locatie van de windmolen gewijzigd met een wijzigingsbesluit.

Waarden

De houten staakmolen genaamd De Geersensmolen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Geersensmolen

Dorpsstraat 1A (De Haan)
De molen is naar vroegere molenaars bekend als Lievensmolen en Geersensmolen. De namen Dorpsmolen of Zuidmolen zijn dan weer topografische aanduidingen. De houten staakmolen, opgericht in 1693, markeert de zuidrand van het polderdorp Klemskerke. De vier bakstenen teerlingen van de open molenvoet zijn ingeplant op een molenberg aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Bij de restauratie in 2012-2014 werd de molen, omwille van de windvang, ongeveer 100 meter zuidelijker in een weide heropgebouwd op een nieuw aangelegde molenberg. De historische molenberg ten noorden bleef bewaard.