Baljuwhuis Goudenhooft

Baljuwhuis Goudenhooft en omgeving

Beschrijving

Het baljuwhuis 'Goudenhooft' te Rumbeke (Roeselare) is beschermd als monument. De bescherming omvat het baljuwhuis, gevormd door het hoog- en laaghuis en de dwarse aanbouw.
De onmiddellijke omgeving van het baljuwhuis werd in hetzelfde beschermingsbesluit beschermd als landschap.

Het baljuwhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Hoogstraat 10 (Roeselare)
Woning opgetrokken in opdracht van Peter Goudenhooft, hoofdbaljuw te Roeselare en Rumbeke. Hooghuis: onderkelderd breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; merkwaardig uitgewerkte schoorsteenpijp van baksteen met gekorniste lijsten en halfzuiltjes. Laaghuis: grotendeels 19de-eeuwse constructie, doch mogelijk met oudere 18de-eeuwse kern. Lage witbepleisterde lijstgevel van vijf traveeën onder zadeldak. Links, verankerde bakstenen poort met muurnisje, die toegang geeft tot erf en 19de-eeuwse hoevegebouwen onder meer dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting.