Beschermd monument

Dokterswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
13318
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13318

Besluiten

Geografisch pakket Kortrijk
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-2004  ID: 4240

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De dokterswoning met koetshuis is beschermd als monument. De achterliggende tuin maakt geen deel uit van de bescherming.



Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een typische laat 19de-eeuwse notabelenwoonst waarbij zowel het exterieur als interieur de status van de bewoners benadrukt.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend en imposant herenhuis opgetrokken in 1899 door een plaatselijke notabele;
Als zijnde een representatief voorbeeld van een herenhuis opgetrokken in eclectische bouwstijl met overwegend neo-Vlaamserenaissance-invloeden, een stijl die circa 1900 populair was in Vlaanderen;
Als zijnde een rijke en met zorg uitgewerkte gevel, zie de sierankers, de houten afgeronde erker met mascarons en het fraaie siersmeedwerk.

artistieke waarde

De vrij gaaf bewaarde muurschilderingen in de koetsdoorgang. Deze typische 19de-eeuwse schilderingen geven idyllische taferelen weer;
Het gaaf bewaarde, als totaalkunstwerk opgevatte, neo-Vlaamse-renaissancesalon met typisch cassettenplafond, omlopende houten lambrisering en marmeren schouwmantel met leeuwenkopjes.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Dokerswoning

Zeger van Heulestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis gedateerd 1899, zie houten erker, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl.  De opdrachtgever was dokter A. Iserbyt. Deels vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen en leien bedaking. Verankerde bakstenen lijstgevel op plint van breuksteen, met rondbogige keldermonden. Uiterste traveeën oplopend in versneden puntgevel. Links gemarkeerd door houten erker op consoles uitgewerkt als engelenhoofdje. Borstwering met mascarons en datum.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.