Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel van Kwabeek: domein

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteeldomein van Kwabeek

De bescherming omvat het domein van het kasteel van Kwabeek.

Waarden

Het kasteeldomein van Kwabeek is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.

Bundelboom van vijf platanen bij Kasteel van Kwabeek

Neervelpsestraat 11 (Boutersem)
Achter het kasteel van Kwabeek staat een enorme mooi ontwikkelde meerstammige plataan. Met zijn circa 10 meter stamomtrek behoort hij tot de dikste bomen van Vlaanderen. De boom zou aangeplant zijn in 1810, maar eigenlijk heeft men een beetje vals gespeeld. Men heeft toen niet één maar wel vijf bomen geplant in de zelfde plantput. Men noemt dit bundelbomen en het is een planttechniek die in de parkaanleg wel eens meer werd toegepast om snel het effect van dikke bomen te verkrijgen.