Buitengoed Patersmote: landhuis

De Patersmote met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het landhuis van buitengoed Patersmote uit 1655. De siertuin en de omgeving van de Leie tot de Albert Servaeswandeling zijn als landschap beschermd.

Waarden

Het gebouw genaamd De Patersmote is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.